- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR a stabilit ţinta de inflaţie la 3% pentru 2011
Consiliul de administraţie al BNR a stabilit ca ţinta de inflaţie pentru anul 2011 să se situeze la nivelul de 3%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, în scădere cu 0,5 puncte comparativ cu obiectivul de 3,5% fixat pentru anul viitor.
BNR a stabilit ţinta de inflaţie la 3% pentru 2011 (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
Ţinta asumată va fi discutată cu guvernul, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, iar atingerea acestui obiectiv reprezintă unul dintre criteriile cantitative fixate în cadrul acordului României cu FMI.
În cel mai recent raport trimestrial, publicat în luna august, banca centrală prognoza că inflaţia se va plasa la 4,3% în luna decembrie 2009 şi la 2,6% la finele anului viitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit celor mai recente date, preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,39% faţă de luna precedentă, oprind astfel declinul care a început în iulie, însă rata anuală a coborât pentru a şaptea lună consecutiv, de la 4,96% la 4,94%, atingând minimul ultimilor doi ani şi două luni.
Preţurile au scăzut pentru prima dată în acest an în luna iulie, cu 0,07% comparativ cu luna anterioară. Deflaţia lunară s-a accentual în august la 0,19%, ducând astfel rata anuală la 4,96%, minimul ultimilor doi ani.
România şi-a fixat ca obiectiv să adopte euro de la 1 ianuarie 2015, ceea ce înseamnă că trebuie să intre în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) în 2012 şi să îndeplinească cinci criterii de convergenţă, printre care şi unul referitor la inflaţie.
Rata inflaţiei dintr-un stat membru al UE care vrea să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei ţări membre ale blocului comunitar.
România a avut în septembrie cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE, de 4,9%, faţă de o medie de 0,3% la nivelul celor 27 de state membre, respectiv -0,3% în zona euro, potivit datelor Eurostat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO