- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR: Reducerea rezervei valutare pentru alimentarea bugetului încalcă statutul BNR şi Constituţia
BNR a primit pentru avizare o propunere legislativă care prevede majorarea veniturilor bugetare prin reducerea rezervelor valutare, iniţiativă pe care banca centrală o respinge întrucât încalcă statutul BNR, Tratatul UE şi Constituţia, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
BNR: Reducerea rezervei valutare pentru alimentarea bugetului încalcă statutul BNR şi Constituţia (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Propunerea legislativă, depusă la Biroul Permanent al Senatului în 14 iunie, îl are ca iniţiator pe senatorul liberal Ioan Ghişe şi vizează completarea şi modificarea legii bugetului de stat pe 2010.
Proiectul de lege a fost trimis în 23 iunie pentru aviz consultativ Consiliului Legislativ, care trebuie să se pronunţe până în data de 23 iulie. Tot în 23 iunie, propunerea a fost transmisă şi Guvernului, iar şeful Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a cerut printr-o scrisoare punctul de vedere al BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
Propunerea legislativă, care are doar câteva articole, prevede la articolul 1, alineatul 2, că majorarea veniturilor la bugetul de stat se face prin reducerea corespunzătoare a rezervelor valutare a României.
De asemenea, în proiect se spune că Guvernul şi BNR vor duce la îndeplinire prevederile legii, iar împiedicarea aplicării actului normativ constituie infracţiune.
BNR a transmis vineri punctul de vedere, sub semnătura guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
"În primul rând, BNR observă că în proiectul de lege nu se face precizarea dacă participarea BNR la majorarea veniturilor bugetare ar urma să se producă prin creditare sau prin finanţarea de către BNR a bugetulu de stat. Cert este că ambele ipoteze încalcă grav legea statutului BNR. În această lege se stipulează limpede că se interzice Băncii Naţionale orice tip de creditare a statului", a declarat Vasilescu pentru MEDIAFAX.
Totoadată, articolul 123 din Tratatul privind funcţionarea UE arată că în legislaţia naţională a unui stat membru nu pot exista prevederi prin care să se stabilească în sarcina unei bănci centrale finanţarea unei autorităţi publice.
"Mai mult, prin articolul 130 din Tratat, li se interzice băncilor centrale să accepte instrucţiuni din partea organismelor UE, a guvernelor statelor membre sau de la orice alt organism. Inclusiv în Constituţia României, la articolul 148, alineatul 2, se arată că prevederile tratatelor constitutive ale UE şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne cu respectarea prevederilor actului de aderare. Prin urmare, proiectul de lege în cauză încalcă legea statutului BNR, Tratatul UE şi Constituţia României", a precizat oficialul BNR.
El a adăugat că în raportul de convergenţă din mai 2010 elaborat de BCE se atrage atenţia că legislaţia românească nu îndeplineşte toate cerinţele privind independenţa băncii centrale şi interdicţia finanţării monetare.
De altfel, o altă iniţiativă parlamentară în care se prevedea valorificarea rezervelor valutare ale BNR pentru modernizarea turismului a primit aviz negativ de la BCE cu adnotarea că, "în loc să elimine incompatibilităţile existente, proiectul introduce noi incompatibilităţi prin limitarea independenţei BNR şi prin încălcarea interdicţiei privind finanţarea monetară".
"Dincolo de argumentele juridice, există şi argumente de ordin economic, care constituie un stăvilar în faţa unui astfel de proiect de lege. Este vorba că această rezervă, folosită de regulă pentru onorarea plăţilor obligaţiilor externe ale statului, pentru asiguraera credibilităţii ţării şi a accesului la împrumuturi externe şi pentru absorbţia şocurilor financiare în perioade de criză, constituie, totodată, şi o avuţie strânsă pentru generaţiile viitoare", a arătat oficialul BNR.
El a mai spus că un buget care are probleme structurale şi nu temporare ar absorbi repede această rezervă şi ar rămâne descoperit în faţa şocurilor viitoare.
Acestea sunt în sinteză argumentele prezentate în scrisoarea pe care BNR a transmis-o şefului Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie