- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.08.2011, 18:02)
- Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a crescut vineri cu 4,7%, însă este cu 8,5% sub nivelul de dinaintea retrogradării SUA
Bursa a crescut vineri cu 4,73%, susţinută de revenirea pieţelor externe, însă se plasează cu 8,5% sub nivelul din joia trecută, cu o zi înaninte de startul volatilităţii ridicate determinat de retrogradarea ratingului SUA de către agenţia Standard&Poor's.
Urmărește
146 afișări
Bursa a crescut vineri cu 4,7%, însă este cu 8,5% sub nivelul de dinaintea retrogradării SUA (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)
Piaţa de la Bucureşti a încheiat o săptămână în care cotaţiile au fluctuat de la o zi la alta, urmând linia marilor burse internaţionale, însă amplitudinea oscilaţiilor a fost mult mai mare.
Variaţiile ample au creat condiţii favorabile speculatorilor, care au fost mai activi la tranzacţionare, deşi şi-au asumat un risc ridicat.
Cea mai grea zi a fost marţi, când piaţa a căzut în prima parte a zilei cu 12%, însă ulterior şi-a temperat declinul. La finalul şedinţei de marţi, piaţa era la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. Piaţa a urcat miercuri cu 3,2%, pentru ca joi să închidă în coborâre uşoară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Creşterea consistentă de vineri a acoperit doar parţial pierderile din şedinţele precedente, astfel că la finalul sesiunii indicele compozit al BVB (BET-C) era cu 8,5% sub nivelul de joia trecută.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasează cu 8,8% sub nivelul de joia trecută, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi acţiunilor FP, este cu 14,7% mai jos.
Volatilitatea ridicată de pe burse a determinat autorităţile de reglementare a pieţelor de capital din Franţa, Italia, Spania şi Belgia să interzică de vineri vânzările în lipsă pentru acţiunile unor companii din sectorul financiar. Decizie a temperat pentru moment agitaţia de pe pieţele externe şi, indirect, şi de la Bucureşti..
"Au decis suspendarea short-selling-ului (vânzarea în lipsă -n.r.), dar cauza scăderilor nu este neapărat asta. Cel mult se pot opri aceste scăderi pe un termen foarte scurt, dar dacă vor apărea alte zvonuri sau ştiri negative, atunci căderile vor continua. Retrogradarea ratingului SUA a fost una nemaintâlnită pentru economia americană, iar brokerii şi investitorii nu au ştiu cum să reacţioneze şi nici să dimenzioneze aceste reacţii negative. Volatilitatea va mai continua până când vor apărea declaraţii ferme din partea conducătorilor politici ai tatelor implicate în declanşarea acestei crize", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
Puţinii investitori care au intrat vineri la tranzacţionare la BVB au urmat încă din primele minute linia ascendentă a pieţelor din SUA, care au încheiat ziua de joi în creştere cu până la 4,7%. Piaţa de la Bucureşti a crescut cu peste 3% încă din primele minute. În ultima oră a şedinţei, ascensiunea s-a accelerat aproape la 5%, după publicarea unor date peste aşteptări privind consumul din SUA, care au amplificat uşor şi ascensiunea burselor vest-europene.
Datele din SUA au temperat temerile investitorilor că cea mai mare economie a lumii ar putea intra din nou în recesiune.
Revenirea bursei s-a produs însă pe volume reduse de tranzacţionare, în valoare cumulată de 44,3 milioane lei (10,3 milioane euro). Valoarea transferurilor este cu 46% sub lichiditatea şedinţei anterioare, de 81,5 milioane lei (19,1 milioane euro).
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 4,59%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 4,85% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.
Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 5,59%.
Creşterea pieţei s-a reflectat şi în linia indicelui extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP. Indicele a urcat cu 4,77%.
"Pe term mediu şi lung mă aştept la o creştere a pieţei nostre, dar problema este că încă se tranzacţionează cu ochii pe bursele externe, iar până nu se liniştesc la ei apele, nu vom vedea nici la noi o altă situaţie. Abia atunci rezultatele financiare anunţate în ultimele zile de companiile de la BVB vor cântări mai mult în luarea unei decizii de investire sau de dezinvestire", a mai spus Murgoci.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă topul lichidităţii, cu operaţiuni de 19,2 milioane lei, şi au susţinut astfel 43% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,4607 lei, preţ în creştere cu 5,76%.
Exceptând acţiunile FP, încă 9 acţiuni au consemnat rulaje de peste un milion de lei, iar alte 6 au trecut de 100.000 de lei.
Pe segmentul destinat derivatelor au fost transferate produse structurate de 3,1 milioane lei, iar pe piaţa obligaţiunilor a fost cedat un pachet de titluri de stat pentru 1 milion de lei. Astfel, lichidatatea totală a BVB a fost de 48,6 milioane lei (11,3 milioane euro), valoare cu 46% sub rulajul total de 89,9 milioane lei (21,1 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, transferurile au însumat 4,7 milioane lei, sumă de aproape trei ori sub lichiditatea de joi, de 13,5 milioane lei.
Acţiunile Argus Constanţa (UARG) au fost din nou cele mai lichide, cu un rulaj de 3,8 milioane lei, rezultat din două tranzacţii speciale cu 2,7% din titluri. Deal-urile au fost realizate la 4 lei, preţ cu 22,33% sub ultima cotaţie de joi.
Pe piaţa principală, aceste acţiuni au crescut cu 2,91%, la 5,3 lei, pe o lichiditate de doar 88.000 de lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 4%, revenind după corecţiile uşoare de la deschidere. Recuperarea a fost susţinută de acţiunile băncilor, după ce Uniunea Europeană a interzis vânzarea în lipsă a acţiunilor unor companii financiare pe bursele din Franţa, Italia, Spania şi Belgia, pentru a consolida încrederea din pieţe.
Pieţele din SUA au deschis vineri în creştere cu până la 0,8%. Linia ascendentă era urmată şi de bursele din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 2,5%.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe