Bursele europene au trecut pe roşu, inversând creşterile puternice din debut

Bursele europene au trecut miercuri pe scădere, inversând creşterile puternice generate în debutul şedinţei de optimismul investitorilor privind decizia premierului italian Silvio Berlusconi de a demisiona.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au trecut pe roşu, inversând creşterile puternice din debut

Bursele europene au trecut pe roşu, inversând creşterile puternice din debut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene era în scădere cu 0,7% la ora 9:12 GMT, după ce a deschis în urcare cu 0,9%.

Acţiunile bancare înregistrează cele mai abrupte scăderi, răsturnând trendul pozitiv puternic din debutul sesiunii.

Indicele FTSE MIB al bursei de la Milano este în coborâre cu 1,7%.

Decizia premierului Silvio Berlusconi de a demisiona a propagat un val de optimism pe pieţele financiare privind situaţia Italiei, a treia mare economie a zonei euro, percepută drept următoarea victimă a crizei datoriilor de stat din cauza incapacităţii guvernului de a implementa măsurile şi reformele necesare pentru recâştigarea credibilităţii.

Berlusconi a anunţat marţi seară că va demisiona imediat ce Parlamentul va aproba măsurile de austeritate. Guvernul a promis să scadă cheltuielile publice pentru a convinge investitorii că Roma poate face faţă muntelui de datorii acumulate.

Randamentul obligaţiunilor de stat italiene cu maturitatea la 10 ani, principalul indicator al costurilor de împrumut ale guvernului de la Roma, a crescut marţi la maximul record de 6,77%, aproape de nivelul de 7% care a determinat Grecia, Portugalia şi Irlanda să declare datoriile drept nesustenabile şi să apeleze la ajutor financiar internaţional.

Miercuri, spread-ul (diferenţa de dobândă) dintre obligaţiunile italiene şi bond-urile germane de referinţă a crescut la 500 de puncte de bază, sau 5 puncte procentuale, transmite Bloomberg.

Italia are o datorie de stat de 1.900 miliarde euro, a doua din zona euro ca procent în PIB după cea a Greciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici