- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.09.2017, 17:31)
- Departamentul Economic
Care sunt cele mai bune direcţii de investiţii, în contextul escaladării crizei nord-coreene
Coreea de Nord reprezintă, pe termen scurt, un risc pentru capitalurile proprii globale, în ciuda reacţiei discrete în rândul tuturor claselor de active; dacă va avea loc o intervenţie majoră, o expunere mai defensivă a capitalurilor proprii ar fi o strategie prudentă pentru a diminua riscul.
Urmărește
1752 afișări
Laurentiu Nedelcu, Manager, Central & Eastern Europe Region, Saxo Bank, crede că investitorii români sunt precauţi. Mulţi consideră această perioadă ca liniştea dinaintea furtunii, în sensul că se aşteptă ca pieţele în general să fie supuse unor corecţii în viitorul apropiat. „Aurul, care a fost întotdeauna un produs popular atât pentru speculaţii, dar şi ca monedă de refugiu pentru clienţii noştri din România a revenit acum în prim plan. Acţiunile ”blue-chips” cât şi obligaţiunile de stat rămân cele mai folosite instrumente, ca valori tranzacţionate, în contextul încercării de reducere a riscului asociat situaţiei actuale”, spune Nedelcu.
„Monedele criptice au devenit şi ele atractive pentru români”, adaugă Nedelcu. „Subiectul acesta a trecut bariera din ceva foarte exotic şi văzut ca foarte riscant, în ceva foarte solicitat de români, în particular şi de investitori, în general, în ultimul timp”.
Peter Garnry, director Capitaluri Proprii & Strategii Cantitative la Saxo Bank a analizat cele mai recente şapte corecţii din 1995 până acum şi a dat detalii cu privire la motivul pentru care cele patru sectoare - utilităţi, telecomunicaţii, sănătate şi articole de consum curent - oferă cea mai bună protecţie în cazul în care volatilitatea şi turbulenţele revin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
“Acele patru sectoare au oferit o performanţă superioară constantă cu privire la capitalurile proprii globale la toate corecţiile din 1995 până acum. Ca observaţie adiacentă, aceste patru sectoare au o volatilitate realizată scăzută şi astfel este supra-reprezentată în strategiile pentru volatilitate scăzută care au tendinţa de a avea performanţe bune în perioade stresante. O observaţie cheie este, de asemenea, faptul că investitorii ar trebui să reducă dramatic expunerea la finanţe şi industrie pentru a îndrepta portofoliul către o situaţie mai defensivă”.
În plus faţă de sectoarele defensive clasice, alte câteva sectoare au oferit protecţie din când în când. “Energia a fost unul dintre cele mai defensive sectoare pe parcursul a trei corecţii (1998, 2000-2002 şi 2007-2009) înainte de perioada de după marea criză financiară. Recent, sectorul energetic a ajuns la valori beta mari şi este sensibil la perspectiva macro. Datorită perspectivei actuale a preţurilor petrolului, nu credem că energia va fi un sector defensiv la următoarea corecţie”.
Sectorul imobiliar este un alt sector ce a oferit de mai multe ori valori alfa în timpul corecţiilor, deşi 2007-2009 a fost o perioadă teribilă pentru domeniu. “Fluxul de numerar stabil din partea chiriaşilor şi scăderi rare la scară naţională a preţurilor caselor au făcut ca sectorul imobiliar să fie stabil, istoric vorbind, în timpul corecţiilor, în ciuda dobânzilor ce cresc în acele perioade. În perioada de după marea criză financiară, acţiunile imobiliare au performat bine în timpul corecţiilor. Pe baza perspectivei actuale a inflaţiei ce reduce normalizarea dobânzii, credem că sectorul imobiliar este un posibil candidat pentru a fi numit sector defensiv în timpul următoarei corecţii”.
Ultimul sector posibil defensiv este, surprinzător, IT, spune Peter Garnry. “Istoric vorbind, sectorul IT a fost sensibil la ciclul economic, căci producătorii de semiconductoare şi hardware au avut cea mai mare pondere în indicele sectorului”. Cu toate acestea, astăzi grupul industrial Software & Services are o pondere de 60% în indicele sectorului. Companiile de software au caracteristici monopoliste şi, astfel, fluxuri de numerar mai stabile, care nu sunt atât de sensibile la ciclul economic, deci sectorul IT ar putea foarte bine să supra-performeze la următoarea corecţie. Într-o criză profundă (o scădere în jur de 40-50%) acţiunile din IT ar performa, cel mai probabil, la valoarea nominală cu capitalurile proprii globale datorită evaluărilor actuale mari.
“Metalele preţioase au avut parte de un imbold pe măsură ce aurul a reuşit în sfârşit să depăşească pragul de rezistenţă de 1300$/uncie, producând astfel cea mai bună performanţă lunară din ianuarie. Susţinerea, în afara cumpărării tehnice declanşate de depăşirea pragului, a venit şi în urma îndoielilor cu privire la plafonul datoriei SUA şi la reformele fiscale, cât şi din cauza tensiunilor geopolitice continue”, spune Ole Hansen, director Strategie Mărfuri, Saxo Bank.
Redresarea peste pragul de 1.300$/uncie a fost declanşată de o scădere continuă a dolarului, atât faţă de euro, cât şi, mai important, faţă de yen pe baza ştirilor legate de faptul că Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Spre finalul săptămânii, susţinerea din partea dolarului în scădere s-a diminuat, dar, cu toate acestea, aurul a reuşit să-şi menţină poziţia.
Hansen spune că o parte din această performanţă – care a fost observată şi faţă de argint, metalul preţios frate – a fost determinată de îngrijorările cu privire la Coreea de Nord, preocupările legate de preşedintele Trump şi bâlbâiala bursei.
Citeşte şi: BCE a păstrat măsurile de stimulare şi politică monetară, iar dolarul ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani / Draghi: Volatilitatea monedei euro ne preocupă / Pe ce pariază pieţele în următorii ani
Citeşte şi: Permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare vor fi livrate la DOMICILIU de Poşta Română
Citeşte şi: Nou ATAC CIBERNETIC. Dragonfly 2.0, un nou program malware, ameninţă sectorul energetic din SUA şi Europa
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: BCE a păstrat măsurile de stimulare şi politică monetară, iar dolarul ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani / Draghi: Volatilitatea monedei euro ne preocupă / Pe ce pariază pieţele în următorii ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe