Cât durează o procedură de faliment bancar în România: 13 ani la Banca Albina

Şapte falimente au marcat istoria recentă a sistemului bancar - Banca Albina, Bankcoop, Banca Internaţională a Religiilor (BIR), Banca Columna, Nova Bank, Banca Română de Scont (BRS) şi Banca Turco-Română (BTR), iar în contul acestora Fondul de Garantare a Depo­zite­lor a achitat deponenţilor garan­taţi compensaţii în sumă de peste jumătate de miliard de lei.

Urmărește
888 afișări
Imaginea articolului Cât durează o procedură de faliment bancar în România: 13 ani la Banca Albina

Cât durează o procedură de faliment bancar în România: 13 ani la Banca Albina (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

În prezent, Fondul nu mai are nicio obligaţie de plată, achi­tarea compensaţiilor încheindu-se în 2006, însă are în continuare de recuperat o mare parte din ba­nii cheltuiţi cu despăgubirea depo­nen­ţilor.

Potrivit datelor publicate de instituţie, în perioada 1999 – 2006 plăţile către deponenţii ga­ran­taţi s-au ridicat la 512 mil. lei, însă până la sfârşitul lui 2013 Fondul nu reuşise să recupereze de la băncile în faliment decât 175 mil. lei, adică aproximativ o treime din bani.

Procedura de faliment al unei bănci se dovedeşte extrem de lungă în România: în cazul Băncii Albina, care a intrat în faliment în 1999 după ce BNR a descoperit că datele financiare raportate erau fictive, procedura a fost declarată închisă de-abia la sfârşitul lui 2012, adică după nu mai puţin de 13 ani.

Citeşte mai multe despre falimentul bancar în România pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici