Un fizician susţine că a rezolvat un paradox ceea ce ar putea face posibilă călătoria în timp

  • Un fizician susţine că a rezolvat „paradoxul bunicului”.
  • Enigma se referă la călătorul în timp care îşi întâlneşte strămoşii şi astfel schimbă cursul istoriei, ştergându-şi propria existenţă.
  • Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
Urmărește
1118 afișări
Imaginea articolului Un fizician susţine că a rezolvat un paradox ceea ce ar putea face posibilă călătoria în timp

Un fizician susţine că a rezolvat un paradox ceea ce ar putea face posibilă călătoria în timp

Paradoxul bunicului este una dintre problemele logice care apar odată cu conceptul de călătorie în timp. Concret, cercetătorii s-au tot întrebat ce se va întâmpla dacă o persoană ar călători în timp şi şi-ar împiedica bunicul să aibă copii, ştergând0şi astfel propria existenţă. Lorenzo Gavassino, fizician la Universitatea Vanderbilt, susţine că a rezolvat această problemă. El a realizat un studiu în care analizează problema. Combinând noţiuni de relativitate, mecanica cuantică şi termodinamică, studiul demonstrează că călătoria în timp ar putea fi fezabilă fără a duce la contradicţii logice.

Potrivit studiului, înţelegerea noastră de zi cu zi a timpului îşi are rădăcinile în fizica newtoniană, unde evenimentele progresează liniar din trecut spre viitor. Dar teoria generală a relativităţii a lui Einstein contestă această presupunere. Ea dezvăluie că ţesătura spaţiu-timp se poate comporta în moduri care sfidează lucrurile cunoscute. Un exemplu ar fi găurile negre care ar putea forma bucle spaţiu-timp prin care să se poată călători în timp.

„În relativitatea generală, toate formele de energie şi impuls acţionează ca surse de gravitaţie, nu doar de masă. Aceasta înseamnă că, dacă materia se roteşte, ea poate trage spaţiu-timp odată cu ea. În timp ce acest efect este neglijabil asupra planetelor şi stelelor, ce ar fi dacă întregul univers s-ar roti?”, a explicat autorul studiului pentru LiveScience.

Într-un univers în care toată materia se roteşte, spaţiul-timp ar putea deveni atât de deformat încât timpul se aplecă efectiv, formând o buclă, mai spune expertul. Practic, o navă spaţială care călătoreşte de-a lungul unei astfel de bucle ar putea, teoretic, să se întoarcă la punctul său de plecare, nu doar în spaţiu, ci şi în timp.

Una dintre cele mai mari provocări pentru călătoria în timp constă în paradoxurile pe care le creează. Aceste probleme apar deoarece presupunem că legile termodinamicii funcţionează normal pe o buclă de timp.

„De fapt, legea creşterii entropiei – o mărime termodinamică care măsoară gradul de dezordine într-un sistem – este singura lege a fizicii care face distincţia între trecut şi viitor. Din câte ştim, entropia este singurul motiv pentru care ne amintim evenimentele trecute şi nu le putem prezice pe cele viitoare”, a spus Gavassino.

Cercetătorii au stabilit că entropia guvernează multe dintre experienţele noastre zilnice, de la felul în care corpurile îmbătrânesc până la modul în care procesăm amintirile. Chiar şi acţiunile simple se bazează pe entropie. Totuşi, în cazul călătoriilor în timp entropia ar putea să scadă sau să dispară

Pe măsură ce entropia scade, amintirile unei persoane ar putea să dispară, iar îmbătrânirea s-ar inversa.

„Creşterea entropiei este motivul pentru care murim. Ce se întâmplă când inversezi moartea?", s-a întrebat Gavassino.

Cercetarea lui Gavassino a fost publicată în revista Classical and Quantum Gravity.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici