Cătălin Păuna, Banca Mondială: România are cel mai slab raport contributor-beneficiar la pensii

Cătălin Păuna, senior economist în cadrul Biroului Băncii Mondiale în România, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că ţara noastră are cel mai slab raport beneficiar-contributor la sistemul public de pensii, la nivel european. Soluţia: economisirea şi participarea la fondurile private de pensii.

Urmărește
780 afișări
Imaginea articolului Cătălin Păuna, Banca Mondială: România are cel mai slab raport contributor-beneficiar la pensii

Cătălin Păuna, Banca Mondială: România are cel mai slab raport contributor-beneficiar la pensii (Imagine: Liviu Chirica/ Foto Mediafax)

În opinia reprezentantului Băncii Mondiale, soluţia este ca toţi cei care sunt activi pe piaţa muncii să contribuie la fondurile private de pensii, dar să apeleze în acelaşi timp şi la produsele bancare de economisire.

„În prezent, în România, raportul dintre beneficiar şi contributor este de unu la unu, cel mai scăzut din Europa. Italia se poziţionează înaintea noastră, cu doi contributori la un beneficiar. E clar că pensile publice sunt mici şi vor rămâne mici în multe ţări, în special din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a raportului nefavorabil dintre numărul de contributori şi de beneficiari. În plus, nu mai există securitatea locului de muncă şi deci nu mai există o contribuţie pe o perioadă lungă de timp. Toate acestea pun presiune pe fondurile publice de pensii, care trebuiesc completate cu resurse private: pensii private şi, de ce nu, o combinaţie a acestora cu produsele de economisire”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Cătălin Păuna.

Reprezentantul Băncii Mondiale arată că o altă provocare este aceea a exportului de forţă de muncă.

„Vorbim şi despre cei care pleacă la muncă în străinătate şi care contribuie la fondurile de pensii din ţara unde lucrează, în măsura în care au contracte de muncă legale acolo. Aceştia vor beneficia de pensie în ţara în care lucrează”, subliniază Cătălin Păuna.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici