- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.09.2017, 12:24)
- Mona Scarisoreanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Catalonia, cea de-a doua regiune a Spaniei pentru importurile din România. Posibile efecte ale RUPERII de Spania
Catalonia, cea mai bogată regiune din Peninsula Iberică, intenţionează să se despartă de Spania. O astfel de decizie poate avea efecte multiple în ceea ce priveşte schimburile comerciale cu ţara noastră, Catalonia fiind a doua regiune a Spaniei unde ajung produsele româneşti.
Urmărește
5469 afișări
EXCLUSIV Catalonia, cea de-a doua regiune a Spaniei pentru importurile din România. Efectele RUPERII de Spania
Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat recent o lege privind convocarea referendumului de independenţă faţă de Spania la 1 octombrie. Iar efectele unui posibil divorţ sunt greu de cuantificat. Pe de o parte, conducerea Camerei de Comerţ a SUA din Spania avertizează că multinaţionalele americane, dar şi companiile mari şi medii care au sediul în Catalonia au un plan de urgenţă, un buton roşu pentru a se putea muta în 24 de ore dacă este cazul. Pe de altă parte, apartenenţa Cataloniei la UE şi, implicit la zona euro şi la spaţiul Schengen, este pusă sub semnul întrebării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Ce ar însemna ca această regiune a Spaniei să nu va mai fi parte a Uniunii Europene şi a pieţei unice interne? Care va fi impactul asupra relaţiilor comerciale bilaterale cu România? „Ar însemna o scădere a schimburilor comerciale între România şi Catalonia. Părăsind zona euro, Catalonia ar putea să adopte o altă monedă, iar importatorii şi exportatorii ar avea de pierdut la schimbul valutar în cazul unei monede noi, ce urmează să fie cotată. De asemenea, nemaifiind vorba despre schimburi comerciale intracomunitare, se vor introduce taxe vamale şi ar putea să apară şi anumite restricţii impuse de Uniunea Europeană în relaţiile cu statele terţe, inclusiv introducerea de contigente. Iar ieşirea Cataloniei din spaţiul Schengen înseamnă introducerea de controale la frontieră şi implicit o întârziere a transportului de marfă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, precizat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România.
Catalonia şi Castilia şi Leon sunt principalele regiuni ale Spaniei în ceea ce priveşte schimburile comerciale cu România, conform sursa datelor statistice de comerţ exterior - DataComex, consultate de MEDIAFAX.
Astfel, în perioada ianuarie-iunie a acestui an valoarea totală a importurilor (intrări intracomunitare) din România în Catalonia s-au ridicat la peste 166,6 milioane de euro, iar cele din Castilia şi Leon la circa 167,6 milioane de euro. Iar cu un an înainte, Catalonia a întergistrat cea mai mare valoarea a importurilor din ţara noastră dintre toate regiunile din Spania. Importurile din ţara noastră au depăşit în 2016 396,38 de milioane de euro, reprezentând 23% din total exporturi către Spania.
În ceea ce priveşte exporturile către ţara noastră, valoarea totală a acestora au atins 262,8 milioane de euro dinspre Catalonia şi 357,58 de milioane de euro dinspre Castilia şi Leon.
Conform datelor furnizate de către Departamentul de Statistică ICEX Spania, valoarea totală a exporturilor româneşti în Peninsula Iberică a depăşit 1,626 miliarde de euro în 2016, în vreme ce importurile din Spania au totalizat 2,068 miliarde de euro. În primele şase luni ale acestui an, exporturile din ţara noastră în Spania au totalizat 740,24 milioane de euro, iar importurile 1,137 de miliarde de euro, deficitul atingând 400 de milioane de euro.
Citeşte şi: Cât costă o excursie la târgurile de Crăciun din iarnă. Agenţiile de turism au lansat deja ofertele
Citeşte şi: Ministrul Ionuţ Misa a semnat actul pentru impozitul armonizat pe cifra de afaceri al firmelor de tehnologie digitală
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe