Catalonia, cea de-a doua regiune a Spaniei pentru importurile din România. Posibile efecte ale RUPERII de Spania

Catalonia, cea mai bogată regiune din Peninsula Iberică, intenţionează să se despartă de Spania. O astfel de decizie poate avea efecte multiple în ceea ce priveşte schimburile comerciale cu ţara noastră, Catalonia fiind a doua regiune a Spaniei unde ajung produsele româneşti.

Urmărește
5469 afișări
Imaginea articolului Catalonia, cea de-a doua regiune a Spaniei pentru importurile din România. Posibile efecte ale RUPERII de Spania

EXCLUSIV Catalonia, cea de-a doua regiune a Spaniei pentru importurile din România. Efectele RUPERII de Spania

Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat recent o lege privind convocarea referendumului de independenţă faţă de Spania la 1 octombrie. Iar efectele unui posibil divorţ sunt greu de cuantificat. Pe de o parte, conducerea Camerei de Comerţ a SUA din Spania avertizează că multinaţionalele americane, dar şi companiile mari şi medii care au sediul în Catalonia au un plan de urgenţă, un buton roşu pentru a se putea muta în 24 de ore dacă este cazul. Pe de altă parte, apartenenţa Cataloniei la UE şi, implicit la zona euro şi la spaţiul Schengen, este pusă sub semnul întrebării.

Ce ar însemna ca această regiune a Spaniei să nu va mai fi parte a Uniunii Europene şi a pieţei unice interne? Care va fi impactul asupra relaţiilor comerciale bilaterale cu România? „Ar însemna o scădere a schimburilor comerciale între România şi Catalonia. Părăsind zona euro, Catalonia ar putea să adopte o altă monedă, iar importatorii şi exportatorii ar avea de pierdut la schimbul valutar în cazul unei monede noi, ce urmează să fie cotată. De asemenea, nemaifiind vorba despre schimburi comerciale intracomunitare, se vor introduce taxe vamale şi ar putea să apară şi anumite restricţii impuse de Uniunea Europeană în relaţiile cu statele terţe, inclusiv introducerea de contigente. Iar ieşirea Cataloniei din spaţiul Schengen înseamnă introducerea de controale la frontieră şi implicit o întârziere a transportului de marfă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, precizat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România.

Catalonia şi Castilia şi Leon sunt principalele regiuni ale Spaniei în ceea ce priveşte schimburile comerciale cu România, conform sursa datelor statistice de comerţ exterior - DataComex, consultate de MEDIAFAX.

Astfel, în perioada ianuarie-iunie a acestui an valoarea totală a importurilor (intrări intracomunitare) din România în Catalonia s-au ridicat la peste 166,6 milioane de euro, iar cele din Castilia şi Leon la circa 167,6 milioane de euro. Iar cu un an înainte, Catalonia a întergistrat cea mai mare valoarea a importurilor din ţara noastră dintre toate regiunile din Spania. Importurile din ţara noastră au depăşit în 2016 396,38 de milioane de euro, reprezentând 23% din total exporturi către Spania.

În ceea ce priveşte exporturile către ţara noastră, valoarea totală a acestora au atins 262,8 milioane de euro dinspre Catalonia şi 357,58 de milioane de euro dinspre Castilia şi Leon.

Conform datelor furnizate de către Departamentul de Statistică ICEX Spania, valoarea totală a exporturilor româneşti în Peninsula Iberică a depăşit 1,626 miliarde de euro în 2016, în vreme ce importurile din Spania au totalizat 2,068 miliarde de euro. În primele şase luni ale acestui an, exporturile din ţara noastră în Spania au totalizat 740,24 milioane de euro, iar importurile 1,137 de miliarde de euro, deficitul atingând 400 de milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici