- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010 a României
Comisia Europeană a urcat prognoza de inflaţie a României pentru acest an la 4,3%, de la 3,5%, potrivit prognozei economice de primăvară publicată miercuri, creşterea fiind atribuită majorării accizelor pe tutun şi carburanţi, dar şi revenirii preţurilor internaţionale la energie.
CE a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010 a României (Imagine: Mediafax Foto)
Singurul factor care ar putea relaxa într-o oarecare măsură presiunile inflaţioniste, respectiv cererea internă slabă, este în acelaşi timp una dintre principalele cauze ale creşterii economice sub aşetptări proiectată pentru acest an.
Astfel, dacă cererea internă scăzută va persista în acest an, din cauza recesiunii şi şomajului ridicat, inflaţia ar putea scădea în a doua jumătate a anului.
Pentru 2011, CE a modificat în scădere prognoza de inflaţie a României de la 3,4% la 3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5%, cu o bandă de variaţie de plus/minus un punct procentual.
Economia României va creşte cu 0,8% în acest an, conform prognozei CE, o îmbunătăţire a condiţiilor economice urmând să fie observată în cel de-al doilea semestru, datorită revenirii cererii externe şi a investiţiilor străine directe.
Creşterea consumului privat nu va reveni decât, probabil, în ultima parte a anului, fiind afectată de încetinirea ritmului de creştere a salariilor, de şomajul ridicat şi de accesul dificil la creditare. Totodată, investiţiile ar urma să rămână la niveluri slabe, din cauza ratelor scăzute de utilizare a capitalului, problemelor de pe piaţa de credit şi incertitudinii din piaţă, consideră CE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO