Ce dobânzi mai practică băncile. Prăpastie mare între dobânzile la credite şi cele la depozite
Românii plătesc dobânzi mari când vor să ia credite de la bancă şi primesc dobânzi mici atunci când aleg să îşi ţină economiile în depozite bancare. În primul semestru din 2020 dobânda medie la creditele în lei a variat între 6,67% şi 8,05%, potrivit Ziarului Financiar.
Pe de altă parte, dacă ai decis să deschizi un depozit, dobânda medie a fost între 1,75% şi 1,93%. Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar spune că adesea consumatorii sunt atenţi numai la dobânzile creditelor ipotecare, nu şi la dobânzile pentru restul produselor băncii.
„Băncile iau bani cu o anumită dobândă şi dau cu o dobândă mult mai mare. Acest lucru se întâmplă pentru că nu suntem o economie mare, iar băncile, în cazul acesta, nu au un volum foarte mare de creditare. La creditele de retail, românii nu se uită la nivelul dobânzii. Important este ca să-ţi iei banii.”, afirmă Cristian Hostiuc.
Potrivit directorului editorial al Ziarului Financiar, la creditele ipotecare, dobânzile sunt mult mai mici pentru că acolo consumatorul se uită la nivelul dobânzii.