Centrala de la Cernavodă rezistă la cutremurele care se pot produce în România

Centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată să reziste la cutremure cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter, iar seismele care se pot produce în România pot avea o intensitate maximă în intervalul de 7-7,5 grade, se arată într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Centrala de la Cernavodă rezistă la cutremurele care se pot produce în România

Centrala de la Cernavodă rezistă la cutremurele care se pot produce în România (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

'În cazul unui cutremur, centrala se opreşte în condiţii de securitate nucleară, adică se asigură următoarele funcţii: oprirea reactorului, răcirea zonei active şi monitorizarea parametrilor de securitate nucleară", se spune în comunicat.

Compania de stat notează că în România nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atât de mare ca a celui care a avut loc vineri în Japonia, de 8,9 grade.

Tehnologia de securitate nucleară CANDU 6, utilizată de centrala de la Cernavodă, prevede două grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de acţionare diferite, amplasate în locaţii distincte şi cu surse de acţionare independente.

"Aceste caracteristici de securitate conferă suficiente argumente pentru continuarea proiectului Unităţilor 3 şi 4", se arată în comunicat.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulată de consorţiul EnergoNuclear, în care statul deţine participaţia majoritară, prin Nuclearelectrica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici