Două explozii la reactorul 3 al centralei Fukushima 1. Incinta de securitate nu a fost avariată - VIDEO

Două explozii s-au produs luni la nivelul reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1, dar reactorul nu a fost avariat, a anunţat operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO).

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Două explozii la reactorul 3 al centralei Fukushima 1. Incinta de securitate nu a fost avariată - VIDEO

Două explozii la reactorul 3 al centralei Fukushima 1

17:50 - Nivelul apei în reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1 a scăzut din nou

Nivelul apei în reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1 a scăzut din nou, ceea ce împiedică răcirea barelor de combustibil, relatează luni presa, citând operatorul Tokyo Electric Power (Tepco).

Tepco a explicat anterior că a reuşit să injecteze apă de mare şi să scufunde la jumătate barele de combustibil nuclear, care au mai rămas o dată fără apă.

"Nivelul apei, care serveşte la răcire, a coborât din nou din cauza evaporării provocate de temperatură", a explicat un expert citat de televiziunea NHK.

Dacă barele de combustibil nu sunt răcite, ele riscă să fisioneze şi să avarieze miezul reactorului, o situaţie periculoasă pe care vor să o evite echipele Tepco şi autorităţile.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, consideră improbabilă producerea unei explozii de amploare la Reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1.

Chiar dacă operatorul va proceda la depresurizări la Reactorul 2, hidrogenul generat se va scurge controlat, reducându-se riscul unei explozii de amploare.

Graţie măsurilor adoptate, operatorul speră să stabilizeze situaţia, explică Yukio Edano.

06:15 - Două explozii la reactorul 3 al centralei Fukushima 1

"Clădirea reactorului a explodat, dar incinta de securitate nu a fost avariată. Sala de control a reactorului 3 rămâne operaţională", a declarat AIEA într-un comunicat, precizând că a fost informată de Agenţia japoneză de securitate nucleară şi industrială (NISA).

Unsprezece persoane au fost rănite şi niciun membru de personal nu lipseşte la apel.

Cele două explozii care s-au produs luni au fost cauzate de acumularea de hidrogen, potrivit autorităţilor japoneze.

O explozie similară se produsese deja în clădirea reactorului numărul 1 al aceleiaşi centrale sâmbătă, a doua zi după un un cutremur şi un tsunami care au afectat coasta de nord-est a Japoniei.

AIEA anunţase anterior, luni, că nivelul radioactivităţii măsurat la Fukushima înainte de explozie era "normal".

"Nivelurile de radioactivitate măsurate în patru zone din perimetrul centralei, pe o perioadă de 16 ore, la 13 martie, erau normale", a anunţat agenţia.

Cele patru reactoare ale centralei Fukushima, oprite automat vineri, "dispun de o sursă de energie în afara centralei şi nivelurile de apă în toate unităţile sunt stabile", a precizat AIEA.

"Chiar dacă au fost realizate pregătiri în acest sens, nicio operaţiune nu a fost condusă pentru a elibera presiunea la vreunul din reactoarele sale", a declarat agenţia, într-un comunicat difuzat înainte de exploziile din apropierea reactorului 3.

La reactorul 1, sistemul de răcire a fost restabilit parţial şi "se desfăşoară activităţi pentru a se reuşi oprirea totală a reactorului".

"Echipele reactoarelor 2 şi 4 lucrează la refacerea sistemelor de răcire a căldurii reziduale. Reactorul 3 a fost oprit complet", a precizat agenţia.

Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, urmează să susţină o conferinţă de presă privind situaţia centralelor japoneze luni, la Viena, la ora 16.30 GMT (18.30, ora României).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici