CES: Discutarea memorandumului cu FMI a fost amânată pentru luni
Discutarea memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în Consiliul Economic şi Social (CES) a fost amânată pentru luni, la solicitarea sindicatelor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele CES, Florian Costache.
CES: Discutarea memorandumului cu FMI a fost amânată pentru luni, la solicitarea sindicatelor (Imagine: Mediafax Foto)
"Am decis amânarea discutării memorandumului cu FMI pentru luni, la ora 13:00, în urma solicitării sindicatelor. Patronatele sunt de acord cu această amânare", a spus Costache.
Liderii confederaţiilor sindicale au cerut miercuri preşedintelui CES să amâne pentru luni şedinţa plenului CES pentru discutarea memorandumului cu FMI, deoarece nu au primit încă datele de la Ministerul Finanţelor privind cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate.
Finanţele au precizat miercuri că au transmis sindicatelor datele statistice solicitate, atât în formatul electronic cerut de sindicalişti, cât şi prin poştă, dar preşedintele Cartel Alfa, Daniel Hossu, ar fi recunoscut că nu a putut deschide documentele din cauza unei erori informatice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Astăzi, 12 mai 2010, aceste date au fost transmise în formatul electronic solicitat de liderii sindicali. Dintr-o eroare de sistem informatic, recunoscută de domnul Bogdan Hossu, în convorbirea avută cu Ministerul Finanţelor, documentele electronice nu au putut fi accesate. Menţionăm că documentele au fost transmise şi prin poştă tot astăzi, 12 mai 2010, către următorii lideri sindicali Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa, Dumitru Costin, preşedinte BNS, Marius Petru, preşedinte CNSLR-Frăţia, Iacob Baciu, preşedinte al CSDR şi Ion Popescu, preşedinte al CNS Meridian", se spune într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Preşedinţii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit, miercuri, pentru a stabili propunerile pe care le vor prezenta la Consiliul Economic şi Social în cazul scrisorii de intenţie cu FMI.
Sindicatele au propus ca vineri să lucreze comisia de specialitate a CES, iar întrunirea extraordinară a plenului Consiliului să fie reprogramată pentru luni, în cazul în care datele vor ajunge la sindicate miercuri sau joi.
Liderii sindicali au precizat că CES nu poate da un aviz în cazul scrisorii de intenţie cu FMI dacă cei 15 reprezentanţi ai sindicatelor în Consiliu nu participă la şedinţa plenului.
Scrisoarea de intenţie cu FMI va putea trece de CES şi fără acordul sindicatelor, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului, Florian Costache.
CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la Guvern.
Avizul favorabil necesită acordul a trei pătrimi din voturile celor prezenţi. Pentru a fi luată o decizie în CES este nevoie ca toate părţile să fie prezente.
În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.
O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO