UE plănuieşte schimbare radicală a bugetului care va acorda mai multă putere guvernelor naţionale

Bruxelles-ul pregăteşte o revizuire radicală a viitorului buget comun al UE, în valoare de mii de miliarde de euro, prin înlocuirea a zeci de programe cu fonduri fuzionate, care ar da mai multă putere guvernelor naţionale în unele investiţii, dar ar însărcina Bruxelles-ul cu investiţiile în sectoare-cheie.

Urmărește
3704 afișări
Imaginea articolului UE plănuieşte schimbare radicală a bugetului care va acorda mai multă putere guvernelor naţionale

UE plănuieşte schimbare radicală a bugetului care va acorda mai multă putere guvernelor naţionale

Planul, prezentat într-un document consultat de Financial Times, prevede un buget mai „ambiţios” în ceea ce priveşte „dimensiunea şi concepţia”, pentru a răspunde cerinţelor sporite de cheltuieli pentru apărare şi rambursarea unor datorii mari.
 
În timp ce documentul nu propune un total pentru bugetul multianual, care începe în 2028, Comisia Europeană pledează pentru cea mai mare revizuire a modului în care sunt distribuite fondurile, afirmând că „status quo-ul nu este o opţiune”.
 
Comisia remarcă faptul că necesitatea de a rambursa costurile pentru obligaţiunile din perioada Covid s-ar ridica la 30 de miliarde EUR pe an, sau 20% din cheltuielile anuale ale blocului comunitar - o povară financiară fără precedent care va forţa UE să regândească contribuţiile globale.
 
Comisia a indicat că doreşte să revoluţioneze structura bugetului, reunind peste 50 de programe de cheltuieli „rigide” în trei fonduri principale care oferă mai multă „flexibilitate” pentru a face faţă provocărilor neaşteptate.
 
În mod tradiţional, bugetul UE este finanţat prin contribuţii naţionale care se ridică la aproximativ 1% din venitul naţional brut al UE. Aproximativ o treime este alocată subvenţiilor pentru agricultură, o altă treime regiunilor mai puţin dezvoltate - prin aşa-numita politică de „coeziune” - iar restul acoperă orice altceva, de la ajutorul extern la salariile personalului UE.

Trei fonduri mari şi late 

În cadrul bugetului simplificat, Comisia ar conveni asupra unui singur „plan pentru fiecare ţară cu reforme şi investiţii-cheie”, inclusiv fonduri regionale şi subvenţii agricole. Acest lucru ar oferi, de fapt, guvernelor naţionale o mai mare libertate de decizie în ceea ce priveşte proiectele, inclusiv unele care au fost convenite în mod tradiţional la nivelul autorităţilor locale cu Bruxelles-ul.
 
Un al doilea „fond european pentru competitivitate” ar stimula investiţiile în sectoare-cheie şi în proiecte comune, în timp ce un fond „modernizat” pentru politica externă ar fi „mai aliniat la interesele noastre strategice”.
 
Aceste două fonduri ar putea permite UE să aloce o parte mult mai mare din buget proiectelor de apărare transfrontaliere, care nu au fost o prioritate în bugetele anterioare ale UE.
 
Prezentarea iniţială a Comisiei are loc înaintea unei propuneri legislative oficiale pentru buget - cunoscut în mod oficial sub numele de Cadrul financiar multianual - care urmează să fie prezentată în această vară. Toate cele 27 de ţări trebuie să ajungă la un acord cu privire la aceasta, un proces care a durat peste doi ani de negocieri pentru ultimul CFM.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici