Comisia Europeană acuză Teva că a încălcat regulile prin amânarea comercializării medicamentului generic Modafinil

Companiile farmaceutice Teva şi Cephalon au încălcat reglementările europene în urma acordului potrivit căruia Teva s-a angajat să nu pună pe piaţă versiunea generică mai ieftină a medicamentului Modafinil, potrivit rezultatelor preliminarii ale Comisiei Europene (CE).

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană acuză Teva că a încălcat regulile prin amânarea comercializării medicamentului generic Modafinil

Modafinil este un medicament folosit pentru tratarea tulburărilor de somn. Cephalon deţine brevetul pentru medicament şi producţie. După ce câteva brevete ale Cephalon asupra compusului modafinil au expirat în Zona Economică Europeană (EEA), Teva a intrat pe piaţa din Marea Britanie, pentru o scurtă perioadă de timp, cu un produs generic mai ieftin.

În urma unui proces care vizează acuzaţii de infringement asupra proceselor de brevetare ale Modafinilului de către Cephalon, compania a finalizat procesul în Marea Britanie şi Statele Unite cu o înţelegere stabilită la nivel mondial. Ca parte a acestei înţelegeri, Teva a fost de acord să nu vândă produsele generice Modafinil în EEA până în octombrie 2012. În schimb, Teva a primit un transfer de valoare din partea Cephalon printr-o serie de plăţi cash şi alte acorduri.

Potrivit analizei preliminare a CE, valoarea transferată servea drept stimulent pay-for-delay pentru Teva pentru a nu intra în competiţie cu Modafinil, medicamentul fabricat de Cephalon, în lume, inclusiv în EEA. CE susţine că acordul pentru brevet dintre Cephalon şi Teva ar fi putut afecta pacienţii din UE şi bugetele serviciilor de sănătate. Acest lucru este din cauza faptului că ar fi amânat intrarea unui nou medicament generic mai ieftin, care a dus la majorarea preţurilor modafinilului.

Într-o înţelegere pay-for-delay între un producător de medicamente şi un potenţial competitor de generice, deţinătorul brevetului (producătorul de medicamente) este de acord să plătească o sumă de bani pentru competitorul lui, iar acesta nu va contesta brevetul şi nu va intra pe piaţă pentru o perioadă de timp.

Dacă acest lucru ar fi confirmat ar încălca articolul 101 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care interzice practici restrictive de business.

În 2011, Cephalon devine o subsidiară a Teva.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici