- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.05.2013, 16:53)
- Ovidiu Tempea
CONFERINŢA MEDIAFAX - Bunescu: Diferenţele de dobânzi faţă de Europa se văd şi în diferenţa dintre dobânda BNR şi cea a BCE
Comparaţiile dintre dobânzile de pe piaţa locală şi cele din zona euro sunt nepotrivite şi nu ţin cont de "diferenţele enorme" dintre riscurile şi structurile celor două pieţe, apreciază vicepreşedintele BRD Petre Bunescu, arătând că elocventă este şi diferenţa între dobânda BNR şi rata cheie a BCE.
Urmărește
228 afișări
Vicepreşedintele BRD Petre Bunescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Se mai ridică problema dobânzilor, că sunt mici, că sunt mari, că sunt potrivite, nepotrivite. Fiecare comparăm, că uite, pe piaţa monetară la euro sunt 0,3-0,4%, iar în România sunt 4%. Uităm de regulă, când facem această afirmaţie de diferenţele enorme dintre cele două pieţe. Riscurile respective, structura economică şi aşa mai departe. Din moment ce dobânda de referinţă a BNR la ora actuală este de 5,25% faţă de 0,25% la BCE, ne imaginăm lesne care sunt diferenţele de abordare, repet, între costurile resurselor şi ale creditelor într-o ţară europeană şi o ţară ca România", a explicat Bunescu la conferinţa Mediafax Talks about Banking.
Bunescu a arătat că, pe de altă parte, dobânda care se oferă la depozite este în corelaţie cu posibilitatea de plasament.
"Pe bună dreptate se pune problema reducerii costurilor la credite (...) Dar nu poţi să ai costuri mari şi dobânzi mici la credite", a continuat Bunescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marinescu, despre cazurile de gripă: Antiviralul este medicamentul care te ridică din pat
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
-
Curtea Penală Internaţională condamnă sancţiunile SUA şi promite să continue să „facă dreptate”
Oficialul BRD-Groupe Societe Generale a încercat să răspundă şi la critica potrivit căreia băncile au început să acorde populaţiei dobânzi real negative pentru sumele atrase.
"Ce-ar câştiga deponentul dacă ar ţine banii acasă. Ar fi şi riscul mai mare şi n-ar câştiga nici măcar acel 2-3-4%", a spus Bunescu.
Vicepreşedintele BRD crede că reluarea creşterii economice, inevitabilă pentru România, nu se va putea baza pe economisirea internă, iar resursele externe vor juca în continuare un rol esenţial în creditare.
Bunescu aminteşte că deşi raportul credite/depozite se situează la circa 114%, aproximativ 20% din depozite sunt blocate în rezervele minime obligatorii constituite la BNR, ceea dce înseamnă că peste 30% dintre credite sunt finanţate în continuare din resurse externe.
În opinia oficialului BRD, băncile trebuie să se orienteze mai mult către economisirea internă pe termen mediu şi lung şi să ofere pachete de produse şi servicii care să răspundă unor astfel de comportamente din partea clienţilor. El a aminitit că majoritatea resurselor sunt în continuare pe termen scurt, de până în şase luni.
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Gheţea: Băncile au fost obligate să elimine clauzele abuzive în 2010
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Gheţea: Băncile vor să se implice în procesul de autorizare a proiectelor cu fonduri europene
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX - Gheţea: Băncile vor să poată emite obligaţiuni pe baza ipotecilor din creditele ipotecare
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - Gheţea: Băncile au fost obligate să elimine clauzele abuzive în 2010
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
PSD începe o serie de consultări la Parlament. Despre ce e vorba
-
astăzi, 14:18
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1080. „Planul de pace al lui Trump pentru Ucraina" a fost „dezvăluit" / Trump este pregătit să intensifice sancţiunile asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina / Kellogg sugerează că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri / Copiii ucraineni luaţi cu forţa din familiile lor au fost aduşi acasă / Cehia extinde protecţia pentru ucraineni