Confirmat: Otokar vinde României 1.059 de vehicule 4X4 Cobra II pentru suma de 934 de milioane de dolari

  • Compania turcească Otokar a anunţat că a primit contractul pentru livrarea către România a 1.059 de vehicule 4x4 Cobra II, în schimbul sumei de 934 de milioane de dolari, scrie Turkiye Today.
  • Acesta este unul dintre cele mai mari contracte de export ale companiei.
  • Primele 278 de vehicule vor fi construite în Turcia, iar restul vehiculelor vor fi asamblate în România, în baza unui parteneriat cu industria românească de apărare.
Urmărește
876 afișări
Imaginea articolului Confirmat: Otokar vinde României 1.059 de vehicule 4X4 Cobra II pentru suma de 934 de milioane de dolari

Sursă foto: Otokar

În luna martie a acestui an, compania Otokar era singura care depusese oferta pentru contractul celor peste 1.000 de vehicule 4x4, însă nu se ştia foarte clar ce variantă propusese compania turcească României şi nici preţul ofertat. Alte două companii îşi anunţaseră intenţia de a participa la licitaţie, mai precis Arquus şi Nurol Makina, însă au renunţat din cauza condiţiilor mult prea dure ale MApN.

România a lansat în urmă cu mai bine de un an programul „Autovehicule tactice blindate de tip uşor” – ATBTU, prin începerea licitaţiei de către Romtehnica. Este vorba de nouă variante de vehicule blindate, care vor fi dotate cu mitralieră de 7,62 sau 12,7 mm, unele au turelă automată, aruncător de 82 mm, lansator de rachete SPIKE sau pot tracta un aruncător de 120 mm. Mai sunt variante pentru cercetare, EOD sau MEDEVAC.

Vehiculele trebuie să aibă o greutate mai mică de 10,5 tone, un grad de protecţie prin blindaj de minim K2, M2a şi M2b, conform STANAG 4569, sistem de reglare a presiunii aerului, sistem de comunicaţii, de protecţie împotriva incendiilor, sistem de detectare, avertizare şi protecţie CBRN.

Compania turcească Otokar a mai vândut României, în 2018, 400 de autobuze, când pentru a-şi securiza operaţiunile în ţară a stabilit „Otokar România”.

COBRA II este un transportor blindat 4×4 modernizat, dezvoltat de compania turcă Otokar, conceput pentru utilizare multifuncţională în condiţii moderne de luptă. Potrivit BulgariaMilitary, vehiculul are dimensiuni de aproximativ 4,3 metri în lungime, 2,1 metri în lăţime şi 1,8 metri în înălţime şi oferă o manevrabilitate şi trecere ridicată pe o varietate de terenuri. Propulsia este asigurată de un motor diesel puternic care generează în jur de 300 de cai putere, permiţând o viteză maximă de 100 km/h pe asfalt şi 10-15 km/h pe teren mai dificil. COBRA II este echipat cu un sistem avansat de control al şasiului şi asistenţă electronică a şoferului care facilitează manevrabilitatea şi stabilitatea în diferite condiţii. În ceea ce priveşte armamentul şi sistemele de supraveghere, COBRA II oferă diverse opţiuni în funcţie de misiune, inclusiv mitraliere de 7,62 mm şi 12,7 mm, precum şi sisteme modulare care permit integrarea rachetelor antitanc şi a armamentului automatizat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici