- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.05.2016, 17:45)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 21 de investigaţii, amenzile totalizând 54 mil.euro
Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 21 de investigaţii în domeniile energiei electrice, carburanţi şi telecomunicaţii, amenzile aplicate totalizând aproximativ 54 milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de anul 2014, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
Urmărește
856 afișări
Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 21 de investigaţii, amenzile totalizând 54 mil.euro
În acelaşi timp, Consiliul a iniţiat investigaţii asupra unor forme grave de fapte anticoncurenţiale, 62% dintre noile proceduri declanşate vizând posibile carteluri sau abuzuri de poziţie dominantă. Pe această zonă, odată cu finalizarea celor 21 de cazuri, durata medie a investigaţiilor privind posibile încălcări ale regulilor de concurenţă, aflate în curs la sfârşitul anului 2015, a scăzut cu 6 luni faţă de sfârşitul anului precedent, potrivit raportului de activitate prezentat luni de Bogdan Chiriţoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Practic, Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 202 de entităţi (de 3,8 ori mai mult decât în anul precedent), valoarea totală a amenzilor impuse fiind de 239,6 milioane lei.
În domeniul concentrărilor economice, instituţia a înregistrat o durată medie de analiză de circa două luni, menţinând trendul descendent din ultimii cinci ani. Aproape 60% dintre operaţiunile de concentrare economică au fost analizate prin procedura simplificată, ceea ce a redus efortul depus de părţile notificatoare, comparativ cu circa 30% în anul 2012.
"Am dus la bun sfârşit proiectele demarate anii trecuţi prin accesarea de fonduri europene: interoperabilitatea bazelor de date cu cele ale altor instituţii din România, arhitectura de business a autorităţii de concurenţă şi registrul ajutoarelor de stat. Rezultatele acestor proiecte ne vor permite, pe de-o parte, să fim mai eficienţi şi prompţi şi, pe de altă parte, să funcţionăm integrat,sprijinind activitatea altor instituţii publice partenere", a mai spus Chiriţoiu.
Procesul de reformare a legislaţiei iniţiat în urmă cu doi ani, care a vizat normele în domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei neloiale, a fost finalizat anul trecut, prin modificarea Legii concurenţei.
La sfârşitul lui 2015, Consiliul Concurenţei avea în desfăşurare 48 de investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă şi 13 anchete sectoriale.
Planurile pentru 2016 ale Consiliului includ finalizarea investigaţiilor sectoriale privind distribuţia de medicamente, sectorul energiei electrice şi serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii a municipiului Bucureşti (proiectul Netcity).
De asemenea, instituţia va analiza o concentrare economică importantă în domeniul retailului alimentar, preluarea Billa de către Carrefour.
În domeniul energiei, va continua analiza cadrului de reglementare, în contextul procesului de liberalizare a sectorului.
"De asemenea, vom finaliza o serie de investigaţii importante privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă: investigaţiile ce vizează trucarea de licitaţii din sectorul laptelui, al energiei şi din IT, precum şi investigaţia privind posibilele fapte anticoncurenţiale din sectorul serviciilor de pilotaj şi remorcaj în porturi", a meţionat Chiriţoiu.
"Piaţa de retail, alături de cele de telecom şi bancar sunt pieţe concurenţiale, spre deosebire de cea a cimentului sau a notarilor spre exemplu. În cazul retailului considerăm că există concurenţă pe piaţă, şi avem motive să credem acest lucru. Reducerea TVA s-a transmis către consumatori, creşterea preţurilor este mai lentă decât în alte zone ale economiei, iar preţurile bunurilor alimentare sunt mai mici decât în alte state UE. Avem în analiză tranzacţia Carrefour – Billa şi până la finalul lunii viitoare vom oferi o decizie", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Consiliul Concurenţei va continua colaborarea cu Guvernul şi Comisia Europeană pentru restructurarea companiilor Poşta Română, CFR Marfă, Oltchim şi CEC, acordând consultanţă de specialitate în domeniul ajutorului de stat.
În 2016, va fi finalizat proiectul derulat cu sprijinul OCDE privind analiza legislaţiei în vigoare în trei sectoare cheie ale economiei şi impactul acesteia asupra mediului concurenţial: procesarea produselor agro-alimentare, transporturi de mărfuri şi materiale de construcţii.
Citeşte şi: Consiliul Concurenţei: Piaţa se dinamizează, se erodează poziţiile puternice ale unor companii
Citeşte şi: Consiliul Concurenţei a controlat asociaţiile agenţiilor de securitate, suspectând schimburi de informaţii între firme
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe