- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.05.2016, 16:04)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Concurenţei doreşte eliminarea tarifelor minime pentru avocaţi
Consiliul Concurenţei a recomandat Parlamentului eliminarea onorariilor minime din legea avocaturii, adoptată recent de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, susţinând că ar reprezenta ''un regres'' şi că cel dezavantajat va fi consumatorul.
Urmărește
518 afișări
Consiliul Concurenţei doreşte eliminarea tarifelor minime pentru avocaţi (Imagine: SHutterstock)
''Recomandăm eliminarea oricărei forme de intervenţie în piaţă prin stabilirea de onorarii minime pentru serviciile oferite de avocaţi, una dintre cele mai severe modalităţi de restricţionare a concurenţei şi care ar reprezenta un regres în ceea ce priveşte modul de reglementare şi de exercitare a profesiei de avocat în România'', susţine Consiliul Concurenţei în scrisoarea adresată Parlamentului, care prin decizia Biroului Permanent a ajuns, luni, în atenţia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În punctul de vedere prezentat Legislativului, Consiliul Concurenţei a criticat prevederile privind introducerea onorariilor minime pentru serviciile oferite de avocaţi.
''Trebuie precizat faptul că o astfel de intervenţie în piaţă a organizaţiei profesionale a avocaţilor a existat şi în trecut, aceasta fiind eliminată din lege în anul 2004, în urma demersurilor autorităţii de concurenţă. Efectele nocive în piaţă s-au păstrat însă mult timp după aceea, mulţi avocaţi raportându-se, în continuare, la onorariile din lista abrogată'', susţine preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Potrivit Consiliului Concurenţei, stabilirea unor limite minime ale onorariilor restrânge libertatea practicienilor profesiilor liberale, în speţă a avocaţilor, ''de a se concura prin preţul servicilor oferite''.
''De asemenea, avocaţii nou intraţi pe piaţă nu pot practica onorarii mai mici decât limita minimă stabilită, în scopul atragerii de clientelă şi câştigării astfel a unei poziţi iîn piaţă. Nu în ultimul rând consumatorul este dezavantajat, neputând benefica de onorarii mai mici decât cele fixate, fiind astfel obligat să plătească niveluri de preţ satbilite arbitrar şi care nu sunt rezultatul interacţiunii dintre cerere şi ofertă'', atrage atenţia Consiliul Concurenţei.
Deputaţii din Comisia Juridică au adoptat miercuri, 4 mai, în unanimitate, modificările aduse legii avocaturii.
În rândul acestora se mai numără şi stabilirea unor onorarii minime. Astfel, prin intermediul unui amendament, deputatul PSD Ioan Dîrzu a asigurat creşterea veniturilor avocaţilor prin ''eliminarea preţurilor de dumping'' şi stabilirea unei grile a onorariilor minimale pentru serviciile prestate.
Guvernul a transmis Parlamentului mai multe critici cu privire la proiectul de lege care ar urma să intre pe ordinea de zi a plenului de marţi.
''Aş mai sublinia că, din punct de vedere al asistenţei pentru justiţiabili, Guvernul nu a susţinut nici instituirea de onorarii minimale şi avem în vedere şi modul în care pentru reglementarea profesiei unele dispoziţii nu au fost considerate suficient de clare ca integrare în cadrul legislativ general'', a precizat secretarul de stat din ministerul Justiţiei Gabriela Scutea.
Citeşte şi: Dragnea: Nu ştiu să fie vreun membru al Ambasadei SUA membru al PSD. În PSD Zgonea e istorie. Trei săptămâni de zile, Zorro se mai joacă puţin prin Parlament
Citeşte şi: Dragnea despre solicitarea DNA: Nu mă aşteptam la asta, nu înţeleg de ce s-a ajuns la Titus Corlăţean
Citeşte şi: „O chestie generală” care încurcă orice candidat. Mironescu: „Am un sentiment de frustrare”
Citeşte şi: Dragnea: Într-o săptămână,două îl revocăm pe Zgonea. În ultimele luni mergea foarte des la Cotroceni
Citeşte şi: Băsescu: Numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe