- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Construcţiile au depăşit agricultura în formarea PIB
Sectorul construcţiilor a avut, după primele nouă luni, o pondere de 8,4% în valoarea adăugată brută, depăşind pentru prima dată ponderea deţinută de agricultură în formarea PIB, de 7,5%, a declarat, vineri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineag.
Construcţiile au depăşit agricultura în formarea PIB
Serviciile rămân principalul element de formare a PIB, cu o pondere în valoarea adăugată brută de 55,8%, în timp ce industria reprezintă 28,3%.
În primele nouă luni, construcţiile au avut cel mai mare ritm de creştere dintre toate ramurile, cu un avans de 34,4%, contrabalansând evoluţia slabă din agricultură, care a coborât cu 18,3%. În acelaşi timp, serviciile au crescut cu 7%, industria cu 5,6%, iar impozitele nete pe produs au urcat cu 1,1%.
La creşterea PIB din primele nouă luni, de 5,8%, contribuţia serviciilor de 3,4 puncte procentuale a fost egală cu aportul însumat al industriei şi construcţiilor, respectiv 1,4 puncte procentuale şi 2 puncte procentuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Agricultura a micşorat dinamica PIB cu 1,2 puncte, în timp ce impozitele nete pe produs au avut un impact neutru, cu numai 0,2 puncte.
Pe partea de utilizare, consumul final al gospodăriilor populaţiei rămâne cu cea mai mare contribuţie la creşterea PIB, de 7,7 puncte, deşi formarea brută de capital a avansat cu 25,3% şi a avut un aport de aproape 6 puncte procentuale. Consumul final al populaţiei a crescut în nouă luni cu 9,9%.
Consumul final efectiv al administraţiei publice a urcat cu 7,6%, dar aportul este redus, de numai 0,7 puncte procentuale.
Impactul creşterii puternice a consumului şi formării brute de capital a fost diminuat de aportul negativ al exporturilor nete, cu 8,6 puncte procentuale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului