Contribuţia sectorului bancar din Europa la creşterea economică este „nulă sau chiar negativă“

Sectorul bancar european este supradimensionat şi scoate din economie la fel de mult cât aduce, arată o analiză efectuată pentru Comitetul European de Risc Sistemic (CERS), un organism independent al UE responsabil cu supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar, care propune majorarea rezervelor minime de capital, scrie Euractiv.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Contribuţia sectorului bancar din Europa la creşterea economică este „nulă sau chiar negativă“

Contribuţia sectorului bancar din Europa la creşterea economică este „nulă sau chiar negativă“ (Imagine: Shutterstock)

„Sistemul bancar european a ajuns la o dimensiune la care contribuţia sa marginală la creşterea economică reală este probabil nulă sau negativă“, se arată în raportul de 50 de pagini, intitulat „Este sistemul bancar din Europa supradimensionat?“. Acesta menţionează o serie de politici menite să aducă sectorul bancar într-o formă mai bună.CERS este susţinut de Banca Centrală Europeană, dar BCE şi mecanismul unic de supraveghere, care monitorizează sistemul bancar din Europa, nu sunt obligate să urmeze recomandările făcute de CERS.

Analiza notează că sectorul bancar european este asociat de opinia publică cu dezechilibre cum ar fi investiţiile exagerate în domeniul imobiliar şi îndepărtarea forţei de muncă talentate din sectoarele nonfinanciare.

„O chestiune îngrijorătoare“

Aplecarea din ce în ce mai mare în ultimii 15 ani a structurilor financiare din Europa către sistemul bancar şi înde­păr­tarea de pieţele de capital au determinat o schimbare de trend la nivel global.

„Aceasta este o chestiune îngrijorătoare deoarece structurile financiare cu o aplecare mare spre finanţarea bancară sunt asociate cu o creştere economică mai slabă“, arată sursa citată.

Citeşte mai multe despre aportul sectorului bancar la creşterea economică pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici