Cotaţiile oscilau sub 4,26 lei/euro la finalul şedinţei interbancare de luni

Cotaţiile monedei naţionale oscilau uşor sub 4,26 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de luni, după ce în timpul zilei au atins un maxim de până la 4,2770 lei/euro, încrederea investitorilor în euro şi valutele din regiune fiind afectată de amânarea tranşei către Grecia.

Urmărește
7 afișări

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,2550 - 4,2570 lei, cu aproape trei bani mai sus faţă de nivelul de la finalul şedinţei de vineri, când schimburile se perfectau la 4,2265 - 4,2280 lei/euro.

În debut, schimburile se perfectau la 4,2350 - 4,2400 lei/euro, iar paritatea a continuat să urce, maximul zilei fiind de 4,2770 lei/euro.

Potrivit dealerilor, corecţia s-a temperat, pe fondul unor vânzări de valută ale jucătorilor străini, care sunt încrezători că statul elen va impune măsurile de austeritate şi privatizările impuse de instituţiile financiare internaţionale.

O sursă din Ministerul de Finanţe de la Atena a declarat luni că Guvernul elen "nu se aşteaptă la probleme" în privinţa primirii următoarei tranşe din ajutorul financiar de la UE şi FMI, de 12 miliarde de euro, condiţionată de adoptarea unui plan de austeritate în parlament, votul de încredere fiind programat pentru marţi.

Dealerii spun că leul a fost cel mai afectat din regiune de situaţia din Grecia, întrucât 17% din sistemul bancar românesc este controlat de bănci cu acţionari greci.

Valutele din regiune afişau de asemenea corecţii de până la 0,1%, după ce la începutul şedinţei pierdeau până la 0,4%, ca urmare a deprecierii puternice a euro faţă de dolar şi faţă de francul elveţian, încrederea investitorilor în moneda unică fiind afectată de amânarea următoarei tranşe din finanţarea externă acordată anul trecut Greciei de UE.

BNR a anunţat luni pentru francul elveţian un nou record istoric, de 3,5396 lei/franc, iar pentru euro referinţa a urcat la maximul din ultimele patru luni şi jumătate, la 4,2635 lei/euro.

Paritatea de referinţă afişată pentru francul elveţian a crescut cu 2,97 bani, de la 3,5099 lei/franc vineri, când atinsese de asemenea un nivel record.

În raport cu euro, cursul se situează la cel mai înalt nivel din 11 februarie, când banca centrală a anunţat o referinţă de 4,2649 lei/euro. Comparativ cu nivelul de vineri, de 4,2291 lei/euro, cursul de luni este cu 3,44 bani mai mare.

Leul s-a depreciat şi în raport cu moneda americană, iar referinţa a urcat cu 2,44 bani, de la 2,9734 lei/dolar la 2,9978 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat atât de sus din 16 martie, când BNR a anunţat un curs de 3,0019 lei/dolar.

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au coborât de la 2,74 - 3,24% la 2,68 - 3,18%, iar randamentele pentru sumele plasate la o săptămână au urcat uşor, de la 3,16 - 3,66% la 3,41 - 3,91%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici