Creşterea economică a Chinei va încetini brusc în 2022, potrivit Băncii Mondiale
Banca Mondială şi-a redus previziunile privind creşterea economică a Chinei în acest an şi anul viitor, în condiţiile în care a doua mare economie a lumii se confruntă cu provocări din ce în ce mai puternice, de la noua variantă Omicron până la o scădere severă a sectorului imobiliar, scrie CNBC.
Creşterea economică a Chinei va încetini brusc în 2022, potrivit Băncii Mondiale
Banca se aşteaptă acum ca PIB-ul Chinei să crească cu 8% în 2021, comparativ cu anul trecut, - mai puţin decât previziunile sale anterioare. În octombrie, Banca Mondială se aştepta ca China să crească cu 8,1% în acest an. În iunie, a preconizat o creştere de 8,5%.
De asemenea, şi-a redus prognoza pentru 2022 de la 5,4% la 5,1%, ceea ce ar marca al doilea cel mai lent ritm de creştere pentru China din 1990 - când economia ţării a crescut cu 3,9% în urma sancţiunilor internaţionale legate de masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989. Economia Chinei a crescut cu 2,2% în 2020.
Reapariţia focarelor interne de Covid, inclusiv a variantei Omicron, ar putea duce la restricţii mai "extinse şi de mai lungă durată" şi ar putea provoca noi perturbări ale activităţii economice, a spus instituţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
În plus, "o încetinire severă şi prelungită" în sectorul imobiliar, care are un grad ridicat de îndatorare ar putea avea reverberaţii semnificative în întreaga economie, a adăugat Banca Mondială.
China a fost singura mare economie care a înregistrat o creştere în 2020, dar anul acesta s-a confruntat cu numeroase ameninţări, inclusiv restricţii legate de pandemie, criza energetică şi represiunea fără precedent la adresa companiilor private.
Problemele din ce în ce mai mari din punct de vedere economic au determinat Beijingul să îşi reconsidere abordarea. În timpul unei reuniuni economice cheie de la începutul acestei luni, preşedintele chinez Xi Jinping şi alţi lideri de top au marcat "stabilitatea" ca fiind prioritatea lor principală pentru 2022. Aceasta este o schimbare majoră faţă de reuniunea de anul trecut, când "limitarea expansiunii dezordonate a capitalului" era la ordinea zilei.
De atunci, autorităţile şi-au intensificat eforturile de stimulare a economiei - luni, Banca Populară Chineză a redus principala rată a dobânzii pentru prima dată în ultimele 20 de luni, în speranţa reducerii costurilor de împrumut pentru gospodării şi firme şi de a încuraja cheltuielile de consum şi investiţiile.
Săptămâna trecută, banca centrală a redus, de asemenea, rata rezervelor minime obligatorii pentru majoritatea băncilor, cu o jumătate de punct procentual.
Banca Mondială susţine că scenariul tradiţional de stimulare a creşterii prin investiţii în infrastructură şi în sectorul imobiliar este depăşit. "Pentru a obţine o creştere de calitate pe termen mediu, China va trebui să îşi reechilibreze economia pe mai multe dimensiuni", a spus instituţia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO