- Home
- Economic
- GALAŢI, (03.10.2017, 17:31)
- Departamentul Corespondenţi
Criză acută a forţei de muncă: La Galaţi, strugurii riscă să se strice pe araci din cauza lipsei zilierilor. Fermierii se roagă să nu plouă | FOTO
Culesul viei ar fi trebuit să se încheie până acum, dar proprietarii podgoriilor din judeţul Galaţi se confruntă cu lipsa acută a forţei de muncă. În aceste condiţii, strugurii riscă să se strice pe araci, iar în acest timp fermierii se roagă să nu plouă şi aduc zilieri din afara judeţului.
Urmărește
1321 afișări
Criză acută a forţei de muncă: La Galaţi, strugurii riscă să se strice pe araci din cauza lipsei zilierilor. Fermierii se roagă să nu plouă | FOTO
VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
Un mare producător de struguri din Galaţi a fost nevoit să prelungească perioada de recoltare cu aproape o lună, astfel că specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru au schimbat planul din mers şi, deşi ar fi vrut să termine de cules până la 1 octombrie, acum ei speră să încheie campania până la finalul lunii octombrie.
„Cresc cheltuielile şi în acelaşi timp se înregistrează pierderi în producţie. Deşi iniţial speram să obţinem peste 2.000 de tone de struguri pe total unitate, în aceste condiţii nu cred vom obţine mai mult de 1.900 tone. Prognoza meteo arată bine încă o săptămână cel puţin. Dacă sunt ploi, strugurii mucegăiesc şi atunci pierderile înregistrate pot fi mai mari decât cele estimate. Umiditatea favorizează dezvoltarea mucegaiului şi atunci pe rănile existente provocate fie de înţepături de molii, fie lovituri mecanice, se instalează mucegaiul şi având temperatură şi umiditate, ele se dezvoltă şi atunci tot ciorchinele se pierde”, a explicat inginerul viticol de la Staţiunea de Cercetare Viticolă Bujoru, Nicolae Bârliga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
La cele patru ferme ale Staţiunii de Cercetare Viticolă Bujoru ar fi nevoie de circa 300 de zilieri. Cu greu se adună la ferme 100 şi 150 de persoane.
„Avem doar 24 de zilieri, puţini pentru nevoile noastre, dar încercăm să ne descurcăm cu ei, dacă sunt muncitori reuşim să-i acoperim pe cei care lipsesc astăzi. Au fost zile când am recoltat 22 de tone, au fost zile când am recoltat numai 10 tone. Depinde de numărul de oameni care au fost în zilele respective", a spus şeful de fermă Ana Stoica.
Staţiunea de Cercetare se bazează în special pe zilieri din alte judeţe. Lor li se oferă cazare sau bani de navetă.
„Avem familie, avem şi noi gospodărie, nu vrem să fim cazaţi aici, aşa că facem naveta. Ne decontează Staţiunea de Cercetare. Mi se pare o prostie să nu vii să munceşti, ai de muncă şi să nu munceşti. Asta este o prostie. Noi venim de la distanţă (n.r. de la Bârlad) ca să muncim, la noi s-a terminat munca la câmp. Şi venim aici să câştigăm un ban", a povestit vasluianca Dana Stoian.
Reprezentanţii Staţiunii de Cercetare din Târgu Bujor spun iau în calcul să introducă mijloace de recoltare mecanizate. Pentru asta însă este nevoie de investiţii semnificative pentru achiziţionarea utilajelor şi pentru înfiinţarea unei noi plantaţii de viţă de vie.
Staţiunea de Cercetare Viticolă are patru ferme şi 380 de hectare de vie. Până în prezent, muncitorii angajaţi cu ziua nu au cules decât două sferturi din toată cantitatea de struguri.
Citeşte şi: România împrumută un miliard de euro de la BEI pentru pentru proiecte de infrastructură de transport
Citeşte şi: BNR a injectat 9 mld. lei pe piaţa monetară pentru a calma piaţa, dar a decis să menţină dobânda de politică monetară la 1,75%. Ziarul Financiar: Insuficient, roborul la şase luni şi-a continuat creşterea, până la 1,89%
Citeşte şi: Sondaj: companiile, dispuse să investească între 5% şi 10% din venituri în soluţii de securitate IT
Citeşte şi: Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Am observat „din presă” că scumpirea carburanţilor n-a fost pe măsura creşterii accizelor
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: România împrumută un miliard de euro de la BEI pentru pentru proiecte de infrastructură de transport
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe