- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza din energie duce la creşterea preţurilor mondiale ale metalelor. Cât de mult s-au scumpit
Preţul cuprului s-a apropiat la finele acestei săptămâni de maximul ultimilor 10 ani, în timp ce metalele industriale, de la zinc la aluminiu, s-au redresat pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de faptul că situaţia energetică mondială va afecta producţia, scrie Financial Times.
Criza din energie duce la creşterea preţurilor mondiale ale metalelor
Preţul cuprului a depăşit săptămâna aceasta 10.000 de dolari pe tonă, în timp ce traderii s-au adunat la Londra pentru LME Week, evenimentul anual al industriei metalurgice, iar zincul a crescut cu până la 10%, atingând un maxim al ultimilor aproape 15 ani. Aluminiul s-a tranzacţionat la niveluri care nu au mai fost văzute din timpul crizei financiare din 2008.
Metalele industriale beneficiază de o cerere robustă şi de perturbări ale ofertei din cauza creşterii rapide a preţurilor la gaz şi cărbune, ceea ce duce la creşterea costurilor pentru mine şi topitorii din Chile până în China.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Nyrstar, unul dintre cei mai mari producători de zinc din lume, a declarat săptămâna aceasta că va reduce producţia cu până la 50% la cele trei topitorii europene ale sale, în timp ce Glencore a declarat vineri că "ajustează producţia pentru a reduce expunerea la perioadele de vârf ale preţurilor" la topitoriile sale din Europa. Întreruperile de energie electrică din China au afectat, de asemenea, producţia de aluminiu.
Astfel de penurii de aprovizionare depăşesc îngrijorările legate de creşterea economică globală sau de o potenţială creştere a ratelor dobânzilor, potrivit analiştilor.
„Investitorii s-au aruncat pe metale pe baza aşteptărilor că reducerile de producţie, determinate de creşterea preţurilor la energie, vor compensa potenţiala scădere a cererii în cazul în care sentimentul se va schimba atunci când ratele dobânzilor vor creşte", a declarat John Browning, analist la BANDS Financial din Shanghai.
Stocurile de cupru fizic de la Bursa de Metale din Londra au scăzut săptămâna aceasta la cel mai redus nivel din 1974 încoace, potrivit Kingdom Futures,din cauza cererii puternice. Goldman Sachs a afirmat într-un raport recent că stocurile de metale ar putea atinge un minim istoric până la sfârşitul anului şi "se vor epuiza în întregime" până în al doilea trimestru al anului viitor.
Stocurile de cupru din depozitele înregistrate la LME se ridică la doar 14.150 de tone, în scădere de la peste 200.000 de tone în luna septembrie. Anual se consumă aproximativ 25 de milioane de tone de cupru.
CRU estimează că, până în anii 2030, utilizarea cuprului în turbinele eoliene, vehiculele electrice şi alte tehnologii "verzi" va atinge 6 milioane de tone, reprezentând 20% din consumul global.
Cererea de cupru ar urma să crească cu 2 până la 3% în următorul an, creând un deficit de 6 milioane de tone până la sfârşitul acestui deceniu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO