Cum a schimbat România cea mai mare criză din ultimii 100 de ani. 15 indicatori care au afectat viaţa românilor din 2008 încoace

Dacă numărul de supermarketuri şi de clădiri de birouri s-a triplat şi dublat, numărul de joburi este mai mic. Factura la energie a crescut cu 40%, dar o doză de Cola a scăzut cu 16%, potrivit Ziarului Financiar.

Urmărește
4355 afișări
Imaginea articolului Cum a schimbat România cea mai mare criză din ultimii 100 de ani. 15 indicatori care au afectat viaţa românilor din 2008 încoace

Cum a schimbat România cea mai mare criză din ultimii 100 de ani. 15 indicatori care au afectat viaţa românilor din 2008 încoace

Falimentul Lehman Bro­thers este considerat drept startul oficial al celei de-a doua crize financiare ca magnitudine din ultima sută de ani. După opt ani, Ziarul Financiar se uită la Bursa de la Bucureşti şi la alţi 15 in­di­catori pentru a vedea cum a evoluat economia locală după ce a fost zguduită de criză.

Indicele BET este în jurul nivelului de 7.000 puncte, o apreciere de 45% faţă de 15 septembrie 2008, însă încă în spate cu 35% faţă de valoarea din iulie 2007. Bursa americană a crescut cu aproa­pe 70% comparativ cu momentul Lehman Brothers, în timp ce indicele german DAX a crescut cu 39%, iar piaţa de capital britanică a înregistrat un avans de 24%.

Companiile au încheiat restructu­rările, iar numărul de salariaţi din eco­nomie se apropie din nou de pragul de 4,8 milioane de oameni, însă creş­terea cu 40% a salariului mediu net tot nu a ajutat economia locală să scoată capul de la coada clasamentului Uniunii Europene. Cu toate acestea, angajaţii din serviciile IT, asigurări, in­dustria grea, extracţia petrolului, sec­torul ban­car şi serviciile anexe extrac­ţiei au ajuns la salarii medii lunare de peste 1.000 de euro. Ei sunt însă doar 170.000 de oameni, adică 4% din efectivul total al salariaţilor din Ro­mâ­nia, iar pentru dezvoltarea economică ponderea lor ar trebui să crească.

În 2008, în România vânzările de te­lefoane inteligente abia treceau de 100.000 de unităţi, iar anul acesta estimările arată o piaţă de 4,2 milioane de unităţi. Pentru generaţiile care cumpără astfel de telefoane s-au dezvoltat şi zecile de turnuri de birouri din Pipera, Barbu Văcărescu sau Cotroceni. Doar în Capitală s-au construit clădiri de birouri care pot să „găzduiască“  270.000 de angajaţi, iar parterul lor este „rezervat“ de marile lanţuri de retail, cele care nu s-au uitat la indicatorii crizei şi au pompat sute de milioane de euro în extindere.

CITEŞTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici