Cum arată podul de la Agigea, care ar putea fi închis de la 1 octombrie – FOTO

Publicat: 26 09. 2013, 11:03
Actualizat: 26 09. 2013, 11:07

Responsabilii în cazul închiderii podului de la Agigea se vor întâlni vineri pentru a reanaliza situaţia, la şedinţă urmând să participe reprezentanţi ai constructorului, ai consultantului tehnic, ai IPTANA, ai unor ministere, ai Poliţiei Rutiere, dar şi primari din localităţile afectate de măsură.

„Premierul a analizat situaţia, a considerat că este foarte gravă şi a dispus, chiar înaintea şedinţei de Guvern de astăzi (miercuri – n.r.), ca vineri să organizăm o şedinţă de lucru cu toţi factorii responsabili pentru a reanaliza situaţia podului de la Agigea”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola.

Acesta a precizat că la întâlnirea de vineri vor participa reprezentanţi ai constructorului – Bilfinger, ai consultantului tehnic – Louis Berger Group, ai Institutului de Proiectări Transporturi Auto, Navale şi Aeriene (IPTANA), ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Marilor Proiecte, ai Poliţiei Rutiere, dar şi primarii localităţilor afectate de închiderea podului.

O rezolvare a situaţiei, „pe placul constănţenilor”, ar fi, potrivit prefectului, ca acest pod să fie menţinut în circulaţie, în condiţii de deplină siguranţă, până spre primăvară, când va fi gata podul de peste Canal de la Poarta 9 – 10 a Portului, aflat în prelungirea autostrăzii, care are şi o bretea ce duce la Agigea.

Miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat că datele actuale indică faptul că aproape jumătate din structura podului de la Agigea este afectată şi poate să cadă în orice moment, dar va fi efectuată o nouă expertiză, independentă, urmare a suspiciunilor locale la adresa CNADNR.

„Cu podul de la Agigea, ideea e următoarea: conform unui raport făcut de CNADNR, 40% din structura podului este afectată şi poate să cadă în orice moment. Noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea să zicem «Bun, să se meargă mai departe pe pod», Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Însă au existat de pe plan local nişte suspiciuni că CNADNR e prea prăpăstios şi că, de fapt, nu e aşa de afectat podul. Am discuta deja şi ieri cu domnul Şova şi o să trimitem zilele acestea încă o expertiză independentă, care să ne spună foarte clar: Da, e un pericol de cădere, atunci închidem podul şi îl terminăm până la sfârşitul anului, sigur, cu toate impedimentele”, a spus Ponta.

Premierul a precizat însă că podul tot va trebui reparat la un moment dat, deoarece nu au mai fost efectuate lucrări de reparaţii de dinaninte de 1989.

Prefectul judeţului Constanţa a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că podul de la Agigea va fi închis începând cu data de 1 octombrie pentru înlocuirea celor patru hobane care sunt la mijlocul podului, estimându-se că operaţiunea va dura până la sfârşitul lunii noiembrie.