Cum au reuşit şase traderi de cereale să evite sancţiunile Consiliului Concurenţei

Echipele de avocaţi specializaţi în Dreptul concurenţei din cadrul D&B David şi Baias au reprezentat şase companii de trading de cereale în recenta investigaţie închisă de Consiliul Concurenţei, fără aplicarea de amenzi, se arată într-un comunicat transmis luni de reprezentanţii avocaţilor.

Urmărește
1206 afișări
Imaginea articolului Cum au reuşit şase traderi de cereale să evite sancţiunile Consiliului Concurenţei

Cum au reuşit şase traderi de cereale să evite sancţiunile Consiliului Concurenţei

Avocaţii D&B David şi Baias au reprezentat 6 dintre cele 14 companii de trading de cereale care au fost investigate de Consiliul Concurenţei pentru presupuse încălcări ale legii concurenţei. Este vorba despre ADM Romania Trading SRL, ADM Romania Logistics SRL, Cargill Agricultura SRL, Cargill Cereale SRL, Glencore Protein Romania SRL şi Nidera Romania SRL. Investigaţia a fost închisă la sfârşitul anului trecut de către Consiliul Concurenţei fără aplicarea de amenzi.

„Apreciem această decizie a Consiliului Concurenţei de a închide investigaţia fără aplicarea de sancţiuni la adresa companiilor investigate, o decizie mai degrabă excepţională din perspectiva activităţii recente a Consiliului Concurenţei”, a declarat Manuela Guia, Partener al D&B David şi Baias. Potrivit raportărilor Consiliului Concurenţei, doar 35% dintre investigaţiile derulate în perioada 2010-2015 au fost închise fără să se constate încălcarea legii şi fără administrarea de amenzi.

„A fost o investigaţie extrem de complexă şi de laborioasă care s-a desfăşurat pe parcursul a peste trei ani, în perioada 2013-2016 şi care a implicat şi o inspecţie IT, de tip forensic. Modul în care s-a derulat această investigaţie demonstrează încă o dată nivelul înalt de profesionalism al inspectorilor Consiliului Concurenţei”, a precizat Manuela Guia.

„Prin ordinul de închidere a investigaţiei, autoritatea de concurenţă a demonstrat înţelegerea mecanismelor de funcţionare a pieţei comercializării de cereale, care este una deschisă şi în care comerţul transfrontalier este liber, iar preţurile produselor agricole se stabilesc la nivel global, în funcţie de bursele de mărfuri ale lumii. De asemenea, Consiliul a reţinut că la nivel naţional, preţurile de achiziţie ale cerealelor sunt influenţate de factori globali sau regionali şi nu depind exclusiv de nivelul producţiei la nivel naţional, ci şi de o multitudine de alte elemente, precum: cotaţiile internaţionale, costurile de transport, condiţiile climaterice corelate cu existenţa sau inexistenţa capacităţilor de depozitare etc. Drept urmare, preţurile de achiziţie sunt extrem de volatile şi se pot modifica zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi”, precizează Bianca Naghi, Managing Associate al D&B David şi Baias.

În plus, ordinul de închidere al investigaţiei arată că informaţiile care circulă prin intermediul unui broker agricol se referă la preţul şi cantitatea produselor agricole disponibile spre tranzacţionare la un anumit moment în piaţă şi ajută la creşterea transparentei pieţei. De asemenea, „mobilitatea personalului din industrie, de la o companie concurentă la alta, nu reprezintă în acest sector o modalitate de a facilita eventuale înţelegeri anticoncurenţiale, având în vedere particularităţile industriei, respectiv existenţa unei volatilităţi extrem de ridicate in ceea ce priveşte condiţiile de tranzacţionare”. Prin urmare, „în lipsa unui schimb deliberat de informaţii sensibile în scopuri anticoncurenţiale, orice informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial deţinute de anumiţi angajaţi la un moment dat devin perimate în scurt timp (datorită dinamicii pronunţate a sectorului), fiind lipsite de relevanţă din perspectivă concurenţială”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, „potrivit celor mai importante clasamente internaţionale (Chambers and Partners, Who’s Who Legal, etc.), D&B David şi Baias se menţine de câţiva ani în poziţia de lider pe piaţa din România în domeniul dreptului concurenţei, fiind singura firmă de avocatură din România care are 3 avocaţi incluşi în clasamentele internaţionale. Sorin David este menţionat drept „eminent practitioner” de către Chambers and Partners, Manuela Guia este inclusă în banda 2, iar Bianca Naghi este menţionată drept Associate to watch”, mai arată reprezentanţii avocaţilor.

D&B David şi Baias este o societate de avocatură afiliată a PricewaterhouseCoopers în România care acordă consultanţă juridică în următoarele domenii: societăţi comerciale şi grupuri de societăţi, fuziuni, achiziţii şi restructurări, proprietăţi imobiliare, relaţii de muncă şi resurse umane, servicii financiare şi pieţe de capital, concurenţă şi ajutoare de stat, proprietate intelectuală, protecţia consumatorului şi a datelor cu caracter personal, litigii fiscale şi comerciale. D&B David şi Baias este de asemenea specializată în domeniile farmaceutic şi IT&Telecom.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici