De ce sunt primarii supăraţi pe revoluţia fiscală: La Primăria Capitalei, după reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10%, se vor pierde un miliard de lei anual | INFOGRAFIC

După reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10%, bugetele locale pierd aproximativ şapte miliarde de lei anual, adică 12% din veniturile de la nivelul anului trecut. Pentru comparaţie, Primăria generală a Bucureştiului ar pierde un miliard de lei pe an.

Urmărește
3587 afișări
Imaginea articolului De ce sunt primarii supăraţi pe revoluţia fiscală: La Primăria Capitalei, după reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10%, se vor pierde un miliard de lei anual | INFOGRAFIC

De ce sunt primarii supăraţi pe revoluţia fiscală: La Primăria Capitalei, după reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10%, se vor pierde un miliard de lei anual

Vârful de lance al opoziţiei faţă de modificarea Codului fiscal prin care impozitul pe venitul salarial ar urma să scadă de la 16% la 10% nu este reprezentat de partidele de opoziţie, ci de administraţia locală în frunte cu primarii care provin din sânul partidului de guvernământ. Explicaţia este simplă: administraţia locală va fi cea mai afectată de reducerea de taxă, în condiţiile în care 71% din impozitul pe venitul salarial se face venit la administraţia locală.

„Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”, s-a plâns încă de luni primarul general al Bucureştiului Gabriela Firea. Ieri primarii au primit asigurări că vor fi măsuri “de compensare”, în sensul că procentul din impozitul pe venitul salarial vărsat comunităţilor locale va creşte, dar nu este nimic sigur.

Situaţia poate fi mai uşor explicată cu cazul Bucureştiului. Bugetul propriu total al Primăriei generale a Municipiului Bucureşti pentru 2016 a fost de 3,9 miliarde de lei. Din această sumă, 3,3 miliarde de lei au venit din impozitul pe venitul salariaţilor – adică peste 80% din totalul veniturilor. În 2017 situaţia se repetă: din bugetul propriu prognozat de 4 miliarde de lei, 3,6 miliarde de lei ar trebui să vină din impozitul pe venitul salarial, în condiţiile în care legea finanţelor publice locale prevede că, pentru Bucureşti, bugetul central varsă o cotă de 71,5% din impozitul pe venitul salarial la bugetul local (44,5% al Primăria Generală, 20% la sectoare şi 7% pentru echilibrarea bugetelor celor şapte primării).
O reducere de la 16% la 10% a impozitului pe salarii presupune, fără calcule sofisticate, cel puţin într-o primă etapă, o reducere cu peste o treime a veniturilor statului din impozitul pe venitul salarial. Deci, o reducere proporţională a veniturilor bugetului local.

În cazul judeţelor, impozitul pe venitul din salarii se duce în proporţie de 41,7% la localităţi, 11,2% la bugetul judeţelor şi 18,5% se reîmparte, teoretic, pentru cei mai săraci. Şi în cazul acestora, reducerea veniturilor statului din impozitul pe venitul salarial înseamnă o reducere proporţională de venituri.

Anul trecut bu­ge­tul general con­soli­dat a obţinut din im­pozitul pe venitul salarial 27,7 mld. lei şi aproape 20 mld. lei din aceşti bani au mers către adminis­traţia locală, care a avut venituri de aproape 60 mld. lei, în scădere cu 3% faţă de anul precedent – prima scădere de după criza din 2009. Dacă impozitul pe venitul salarial scade de la 16% la 10% atunci, teoretic, bugetul pierde, pe coordonatele din 2016, 10 mld. lei (nu vorbim aici de ipoteza că ar creşte angajările etc.), iar administraţia locală, automat, pierde şi ea cam 7 miliarde de lei din veniturile certe. Un miliard de lei ar urma să piardă doar Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. De aceea primarul general al Bucureştiului Gabriela Firea este vârful de lance al opoziţiei faţă de modificările Codului fiscal şi nu neapărat că ar avea ceva cu Liviu Dragnea, liderul PSD, sau cu premierul Mihai Tudose.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici