De unde vin Crăciuniţele care intră-n casele vasluienilor de Sărbători

Crăciuniţa sau Steaua Crăciunului a devenit în ultimii ani un simbol al sărbătorilor de iarnă, aşa că un vasluian din Poieneşti, Stanciu Robert a simţit potenţialul acestei afaceri, a cumpărat seminţe de crăciuniţe din Olanda, le-a crescut în condiţii româneşti, iar munca i-a fost apreciată.

Urmărește
691 afișări
Imaginea articolului De unde vin Crăciuniţele care intră-n casele vasluienilor de Sărbători

De unde vin Crăciuniţele care intră-n casele vasluienilor de Sărbători

Fie că le oferă cadou, fie că îşi împodobesc locuinţele cu ele, vasluienii au cumpărat, în această perioadă, sute de astfel de flori. Stanciu Robert şi-a transformat pasiunea pentru horticultură într-o mică afacere de familie. Are trei sere, iar ideea de a cultiva flori i-a venit acum şase ani. Nu i-a fost deloc uşor şi asta pentru că pe piaţa locală a apărut şi crăciuniţa “made in Olanda”, o floare mai frumoasă, dar mai puţin “trainică”

“Anul ăsta am vândut vreo 300 de ghivece. N-am avut foarte multe crăciuniţe pentru că e o floare foarte sensibilă. Îi trebuie căldură multă, cel puţin 20 de grade Celsius. E concurenţă mare cu floarea de afară, cu crăciuniţa din Olanda, care arată foarte bine, dar care nu ţine. Chiar dacă nu e aşa arătoasă ca cea din Olanda, crăciuniţa crescută în România ţine mai mult, pentru că noi nu o “alintăm” aşa mult cum fac olandezii, la noi creşte în condiţii mai dificile. Noi, de exemplu, nu avem temperatură şi umiditate controlate pe calculator. O crăciuniţă crescută în România trăieşte şi cinci-şase ani, spre deosebire de cea din Olanda, care nu are o viaţă mai lungă de 1-2 ani”, spune Stanciu Robert.

Horticultorul şi-a pus plantaţia pe picioare cu ajutorul a câtorva zeci de specii de flori. Multe dintre ele n-au avut succes la public, aşa că a fost nevoit să se reorienteze.

“La începutul afacerii am crescut 25-27 de specii de flori. Nu s-au vândut toate pentru că oamenii nu le ştiau. Am încercat piaţa cu flori noi, nemaiîntâlnite în Vaslui. Abia mi-am scos cheltuiala cu ele. Atunci am fost nevoiţi să producem floarea care se cere. Cu crăciuniţele am ieşit bine, am avut profit, în ciuda preţului mic cu care le-am vândut. Una peste alta pot spune că vasluienii sunt mari iubitori de flori”, a povestit Stanciu Robert.

Tânărul producător de flori din Poieneşti îşi cumpără seminţele şi butaşii doar din străinătate şi asta pentru că străinii sunt mult mai serioşi în afaceri.

“Olandezii şi ungurii nu te păcălesc, sunt nişte parteneri de afaceri foarte serioşi. Dacă florii îi aplici tratamentul pe care ţi-l spun ei, arată exact ca în pozele din catalog. În plus, de fiecare dată când am avut nevoie de consultanţă, m-au ajutat. Sunt mult mai deschişi la dialog decât florarii din România. Pe lângă asta, ştiu foarte bine să-şi facă reclamă, stau foarte bine la capitolul marketing”, spune horticultorul

Preţul unui ghiveci cu Steaua Crăciunului crescută la Poieneşti a pornit anul acesta de la 10-12 lei şi a ajuns până la 40 de lei, în funcţie de cât de mult s-a dezvoltat planta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici