Decizia Italiei după avertismentul BCE. Intesa preia activele sănătoase de la Veneto şi Banca Popolare şi vrea să închidă 600 de filiale şi să taie 3.900 de locuri de muncă

Intesa Sanpaolo a anunţat luni că achiziţia de active bune ale băncilor italiene Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca ar putea genera închiderea a 600 de filiale şi plecarea, de bună voie, a aproape 3.900 de angajaţi, potrivit Reuters.

Urmărește
1138 afișări
Imaginea articolului Decizia Italiei după avertismentul BCE. Intesa preia activele sănătoase de la Veneto şi Banca Popolare şi vrea să închidă 600 de filiale şi să taie 3.900 de locuri de muncă

Intesa preia activele sănătoase de la Veneto şi Banca Popolare, pentru 1 euro. Vrea să închidă 600 de filiale şi să taie 3.900 de locuri de muncă

Autorităţile de la Roma au lucrat în weekend la un decret de urgenţă pentru închiderea celor două bănci care au ajuns în pragul colapsului după ani în care au fost administrate deficitar. Decretul trebuie să fie transformat în lege în termen de 60 de zile.

Guvernul va plăti 5,2 miliarde de euro către Intesa şi va oferi garanţii în valoare de 12 miliarde de euro, care va prelua activele viabile ale celor două bănci. Ministrul Economiei Pier Carlo Padoan a spus că autorităţile de la Roma vor oferi garanţii de până la 12 miliarde de euro pentru potenţiale pierderi pe care Intesa le-ar avea de suferit.

Intervenţia asupra celor două bănci include sprijin din partea statului pentru ca Intesa Sanpaolo să achiziţioneze activele bune pentru o anumită sumă de bani, a spus ministrul Economiei.

Decizia guvernului Italiei vine la două zile după ce Banca Centrală Europeană a avertizat că Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banco se prăbuşesc sau riscă să se prăbuşească, potrivit BBC News.

Premierul italian Paolo Gentiloni a spus că salvarea a fost necesară pentru a proteja clienţii băncilor.

Angajaţii şi filierele celor două bănci vor face parte din banca Intensa, de luni dimineaţă, mişcarea având scopul de a evita eventuale retrageri masive ale clienţilor, care s-ar fi putut răspândi în tot sistemul bancar.

Planul autorităţilor de la Roma a fost aprobat de Comisia Europeană. Astfel, va fi evitat bailout-ul în condiţii mai stricte stabilite de reglementările europene.

Intesa, cea mai mare bancă de retail din Italia, a plătit un preţ simbolic, de un euro, pentru activele bune ale celor două bănci.

Eşecurile celor două bănci ar putea genera pierderi de 4.000 de locuri de muncă, anunţa şi ziarului La Repubblica.

Anunţul autorităţilor de la Roma vine în contextul în care acestea încearcă să repare sistemul bancar Italian, care se confruntă cu credite neperfomante în valoare de 350 de miliarde de euro, fiind pe a treia poziţie din zona euro la acest capitol.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici