Dispariţia misterioasă a bancherului Bao Fan, regele investiţiilor pe internet în China

Bancherul chinez a dispărut fără explicaţii, provocând nedumerirea Consiliului de Administraţie al băncii sale, care s-a prăbuşit la bursă, în timp ce autorităţile chineze au anunţat că „vânătoarea de magnaţi” s-a încheiat.

Urmărește
640 afișări
Imaginea articolului Dispariţia misterioasă a bancherului Bao Fan, regele investiţiilor pe internet în China

Dispariţia misterioasă a bancherului Bao Fan, regele investiţiilor pe internet în China

Unde este miliardarul Bao Fan, preşedinte, CEO şi cel mai mare acţionar al băncii de investiţii China Renaissance? Bancherul chinez a dispărut fără explicaţii, aparent fără a avertiza pe nimeni. „Nu suntem în contact”, a declarat Consiliul de Administraţie al băncii sale, într-o declaraţie la Bursa de Valori din Hong Kong.

„Consiliul de Administraţie nu cunoaşte nicio informaţie care să indice că absenţa inexplicabilă a lui Bao este legată de operaţiunile grupului”, spune Renaissance. Dar acţiunile s-au scufundat în această dimineaţă, pierzând până la 50% din valoare la deschidere şi închiderea sesiunii în scădere cu 28%. „Fără contact” este o expresie pe care marile grupuri industriale şi financiare chinezeşti o folosesc uneori atunci când persoana care a părăsit în mod misterios zona, iar dispariţia este investigată de autorităţi.

Bao Fan, 53 de ani, născut la Shanghai într-o familie de bancheri şi diplomaţi, după ce a lucrat pentru Morgan Stanley şi Credit Suisse, a fondat China Renaissance în 2005 şi a stabilit-o ca punct de referinţă pentru afacerile marilor grupuri tehnologice chineze care au prosperat în industria Internetului.

Specialităţile sale sunt Fuziuni şi Achiziţii (fuziuni şi achiziţii) şi IPO (Oferte publice la Bursă). În 2015, Renaissance a participat la 13 fuziuni în industria tehnologiei: cea mai mare a fost cea dintre Didi şi Kuaidi, aplicaţiile de ride-hailing esenţiale pentru a apela un taxi în China. Bao a tras sforile de finanţare pentru Big Tech din Beijing de ani de zile.

N-a mai trecut pe acasă de câteva zile

Este legat de aşa-numita „trinitate tehnologică” din China, formată din Alibaba, Tencent şi Baidu. „I-am cunoscut pe fondatorii lor Jack Ma, Pony Ma şi Robin Li la sfârşitul anilor 90, când ei erau nimeni”, a spus Bao într-un interviu pentru Financial Times în 2018. Atunci, Partidul-Stat a decis că sectorul trebuie redimensionat, pentru că s-a extins prea mult, financiar şi politic. Simbolul acestei „normalizări” ordonate de Xi Jinping a fost Jack Ma.

Acum, autorităţile chineze au transmis semnale liniştitoare, anunţând că „campania de rectificare s-a încheiat în esenţă”. Se crede că valul de investigaţii l-ar fi putut copleşi pe Bao Fan.

Cong Lin, care a condus divizia de acţiuni Renaissance din Hong Kong, a fost investigat în septembrie anul trecut. S-a spus că Cong era investigat pentru al doilea rol la Banca Industrială şi Comercială a Chinei, o instituţie financiară de stat. Dar presa chineză a remarcat că Bao şi Cong au avut legături foarte strânse.

Cert este că acum Bao Fan nu a mai fost văzut de zile întregi în sediul Renaşterii din Beijing, nici în public, nici acasă. Zvonurile au început să circule.

În această dimineaţă, angajaţii Renaissance au primit un email: „Bună dimineaţa, cred că toţi am avut o noapte nedormite, dar important este să nu răspândim sau să credem zvonurile”. A fost trimis de Wang Lixing, şeful departamentului de investiţii bancare din biroul din Hong Kong.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici