Dolarul american, cotat joi la maximul istoric de 4,31 lei / Trader: Dolarul va ajunge la egalitate cu euro în câteva săptămâni

Dolarul a atins joi un maxim istoric, micşorând diferenţa faţă de euro, pe fondul deciziei FED de a mări dobânda de referinţă cu 0,25%.

Urmărește
1215 afișări
Imaginea articolului Dolarul american, cotat joi la maximul istoric de 4,31 lei / Trader: Dolarul va ajunge la egalitate cu euro în câteva săptămâni

Dolarul american, cotat joi la maximul istoric de 4,31 lei

Potrivit cursului oficial făcut public de BNR, dolarul a atins un nou maxim istoric, micşorând diferenţa faţă de euro.

Astfel, dolarul american a fost cotat joi la 4,3146 lei, în vreme ce moneda europeană a atins 4,5202 lei.

Creşterea dolarului vine pe fondul deciziei FED de a mări dobâda de referinţă cu 0,25%, o măsură aşteptată de altfel din cauza dobânzilor foarte scăzute de pe piaţă, dar şi a măsurilor economice anunţate de preşedintele ales al SUA Donald Trump.

Claudiu Cazacu, analist-şef al sucursalei din România a Casei de brokeraj X-Trade Brokers, a declarat pentru MEDIAFAX că, în următoarele săptămâni se aşteaptă ca dolarul american să ajungă la paritate cu euro.

„Credem că este posibil să avem un euro egal cu dolarul american, chiar şi anul acesta, cel târziu la începutul anului viitor. Vorbim despre următoarele săptămâni”, a precizat Claudiu Cazacu. El a mai spus că dolarul este pe trend ascendent de mai multă vreme, iar acum a ajuns un nivel pe care nu l-a mai atins din 2002 în raport cu moneda unică europeană.

„Motivul pentru care dolarul s-a apreciat este ieşirea dintr-o perioadă de consolidare a cotaţiilor euro-dolar. Concret, este vorba despre întărirea politicii monetare în SUA. FED nu numai că a majorat dobânda de referinţă cu 0,25%, dar a şi pregătit pieţele pentru încă alte trei astfel de majorări anul viitor, în timp ce aşteptările iniţiale erau doar pentru două măriri de dobândă. Cu dobânzi mai mari decât se poate găsi în Europa, capitalurile sunt atrase de plasamente în SUA. Dolarul creşte faţă de euro, iar euro se întăreşte în raport cu leul, deci efectul este cumulat faţă de moneda noastră”, a adăugat reprezentantul casei de brokeraj.

Pentru România, un dolar mai puternic înseamnă scumpirea carburanţilor. „Majorările de preţuri nu vor apărea imediat. Însă dolarul intră în calculul combustibililor pe piaţa internă. Iar această scumpire se duce pe orizontală şi în alte zone. Pentru cei care au credite în dolari, dar care nu cred că sunt foarte multe, efectul este unul negativ. Cei care au însă economii în dolari au de câştigat. De asemenea, au de câştigat cei care exportă în afara Europei, cu preţuri stabilite în dolari. Din păcate, cei mai mulţi dintre aceşti exportatori vând materie primă şi nu produse cu valoare adăugată mare. Pe de altă parte, produsele importate din China se vor scumpi”, a adăugat Claudiu Cazacu.

Dolarul a atins joi un maxim istoric, micşorând diferenţa faţă de euro, pe fondul deciziei FED de a mări dobânda de referinţă cu 0,25%.

Potrivit cursului oficial publicat joi de BNR, dolarul a atins un nou maxim istoric, micşorând diferenţa faţă de euro.

Astfel, dolarul american a fost cotat la 4,3146 lei, în vreme ce moneda europeană a atins 4,5202 lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici