- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dumitru: Ministerul Agriculturii este prudent în autorizarea cultivării OMG-urilor
Ministerul Agriculturii este "prudent" faţă de autorizarea cultivării OMG-urilor, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Mihail Dumitru, precizând că avizările favorabile se vor emite doar pe baza unor "evaluări ştiinţifice solide" şi a demonstrării unor avantaje economice certe.
Dumitru: Ministerul Agriculturii este prudent în autorizarea cultivării OMG-urilor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Ministerul Agriculturii are o atitudine prudentă în procesul decizional de autorizare a cultivării OMG. În baza unei evaluări ştiinţifice solide şi bine fundamentate, emise de EFSA, care demonstrează lipsa riscului pentru sănătatea umană, animală şi mediu şi dacă, în urma unor analize economice, se demonstrează existenţa unui avantaj economic important pentru agricultura şi economia românească, ministerul va aviza favorabil un dosar de autorizare a cultivării unui OMG. Însă, decizia se stabileşte consensual, la nivelul guvernului României. Ministerul este doar una dintre autorităţile avizatoare într-un astfel de dosar", a declarat ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Referindu-se la faptul că asemenea decizii provoacă, de obicei, "emoţii" în public, Dumitru a spus că nu există o "fundamentare ştiinţifică" a acestor "îngrijorări".
Cartoful Amflora a fost autorizat după multe ezitări de către Comisia Europeană
În ce priveşte cazul particular al Amflora, soi de cartof modificat genetic, ministrul a afirmat că acesta a fost autorizat de către "vechea" Comisie Europeană "după multe ezitări şi întârzieri" şi a anticipat un interes scăzut al fermierilor români faţă de cultivarea Amflora, având în vedere că soiul este destinat exclusiv producţiei industriale de amidon.
"Cartoful Amflora a fost autorizat după multe ezitări şi întârzieri în luarea unei decizii de către vechea Comisie. Decizia a fost luată de actuala Comisie în procedură scrisă, adică fără discuţie la nivelul Colegiului Comisarilor. Acest soi de cartof este destinat exclusiv producţiei industriale de amidon, apreciindu-se că nu există risc pentru sănătatea, umană şi animală. Având în vedere că România nu mai are o industrie pentru fabricarea amidonului obţinut din cartof, nu anticipez un interes al cultivatorilor români pentru cultivarea acestui soi de cartof modificat genetic", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Agriculturii.
Vorbind în contextul reglementării naţionale şi europene a domeniului şi a limitelor de intervenţie, Dumitru a spus că ministerul Agriculturii participă la luarea deciziilor de reglementare în cadrul Consiliului european al Miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului "şi la decizia de autorizare, atât timp cât competenţa autorizării cade în sarcina Consiliului sau când aceasta va fi transferată la nivel naţional".
Ministrul a mai spus că în actualul sistem de autorizare a cultivării şi importului organismelor modificate genetic în UE decizia este luată de Consiliu sau de Comisia Europeană, în baza avizului ştiinţific al EFSA - Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, însă a amintit de o declaraţie recentă a comisarului european pentru Sănătate şi Politica Consumatorilor, John Dalli, conform căreia CE va avansa în cursul verii acestui an o propunere de modificare a sistemului, care vizează creşterea subsidiarităţii.
"Este vorba despre transferarea deciziei de autorizare a cultivării de la nivel comunitar la nivelul statelor membre, dar nu şi a importului şi procesării", a explicat Dumitru.
"Atât sistemul actual, dar şi unul în care decizia ar fi transferată de la nivel comunitar la nivel naţional se bazează pe decizia politică luată în baza avizului ştiinţific al autorităţii competenţe (EFSA) privind evaluarea riscului prezentat de OMG-uri pentru sănătatea umană, animală şi mediu înconjurător", a mai declarat ministrul Agriculturii.
Comisia Europeană (CE) a autorizat, la începutul lunii martie, cultivarea în Uniunea Europeană a unui soi de cartof şi importul a trei tipuri de porumb, toate din categoria organismelor modificate genetic (OMG), respectiv a soiului de cartof Amflora, dezvoltat de concernul german BASF şi a trei tipuri de porumb modificat genetic, produse de grupul american Monsanto.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO