- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.11.2015, 14:45)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Erste Group a raportat la 9 luni active în creştere cu 2,5% şi trecere pe profit, cu 764,2 milioane de euro
Erste Group şi-a majorat activele în primele nouă luni cu 2,5% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la 201,2 miliarde euro, datorită revenirii creditării, şi a raportat un profit de 764,2 milioane euro, de la o pierdere de 1,42 milioane euro la 9 luni 2014, a anunţat vineri grupul austriac.
Urmărește
383 afișări
Erste Group (Imagine: AFP/Arhiva Mediafax Foto)
Profitabilitatea s-a îmbunătăţit în toate ţările cu excepţia Croaţiei, unde rezultatul net s-a deteriorat considerabil pe fondul provizioanelor constituite pentru conversia întregului portofoliu de credite în franci elveţieni, impusă prin legislaţie.
"Profitul semnificativ de 764,2 milioane euro raportat în primele nouă luni din 2015 a fost susţinut de mai multe evoluţii pozitive: creştere peste aşteptări a creditării cu 3,1%, costuri de risc mai reduse şi efecte extraordinare limitate comparativ cu anul trecut", a declarat într-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Rata creditelor neperformante a scăzut la minimul ultimilor cinci ani, de 7,4%, iar indicele capitalului comun de rang 1 consolidat, potrivit reglementărilor Basel 3, a crescut de la 10,6% la finalul anului trecut la 11,6%.
"Majoritatea pieţelor noastre de bază au înregistrat creşteri economice solide în acest an şi subsidiarele noastre au continuat să-şi îmbunătăţească rezultate. Austria, Republica Cehă şi Slovacia rămân pilonii profitabilităţii noastre şi România recuperează rapid. Cu toate acestea, conversia obligatorie a creditelor în franci elveţieni în Croaţia a determinat un impact negativ de 144,9 milioane euro. Privind spre viitor, având în vedere rezultatele bune raportate la nouă luni, suntem încrezători că ne vom atinge obiectivele pentru 2015 pe care ni le-am stabilit la începutul anului", a mai spus Treichl.
Portofoliul de credite acordate clienţilor a avansat cu 3,1% comparativ cu sfârşitul anului trecut, la 124,5 miliarde euro, pe fondul majorării creditării cu 7,5% către companii mari, cu 3,7% către IMM-uri şi cu 2,9% către persoane fizice şi microîntreprinderi.
Costurile de risc s-au redus cu 67,6%, la 518,4 milioane euro, reflectând îmbunătăţirea calităţii activelor şi scăderea provizioanelor înregistrate în România şi Ungaria.
Depozitele au crescut în sold cu 2,3%, la 125,4 miliarde euro. Raportul credite/depozite a rămas stabil, la 99,3%.
Calitatea activelor a continuat să se îmbunătăţească uniform pe toate segmentele de bază (retail, IMM-uri şi companii mari) şi în toate ţările, iar ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor a scăzut de la 8,5% la finalul anului trecut la 7,4%.
În plus, rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut de la 68,9% la 69,2%, cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii şapte ani.
Capitalul total (conform IFRS) s-a majorat de la 13,4 miliarde euro la finele anului trecut la 14,4 miliarde euro la sfârşitul lunii septembrie, iar rata de solvabilitate a crescut de la 15,7% la 16,8%.
Cheltuielile administrative s-au majorat atât pe fondul creşterii numărului de angajaţi, cât şi al majorării costurilor generate de reglementări, care includ contribuţiile pentru 2015 la fondul de asigurare a depozitelor introdus în Uniunea Europeană. Astfel, acestea au crescut cu 2,5%, la 2,85 miliarde euro, în timp ce venitul operaţional a scăzut 0,5%, la 5,1 miliarde euro.
Astfel, profitul operaţional s-a situat la circa 2,24 miliarde euro, faţă de 2,33 miliarde euri în primele trei trimestre ale anului trecut.
"Contextul operaţional se anunţă favorabil creşterii creditării. Estimările privind creşterea economică se situează între 2% şi 4% pentru toate pieţele de bază din ECE, cu excepţia Croaţiei, pe fondul majorării cererii interne. Perspectivele de creştere economică pentru Austria se plasează sub 1%", se precizează în comunicat.
Erste estimează o reducere a profitului operaţional de circa 5% în acest an, dar şi o creştere a creditării cu 5%.
Evaluarea costurilor de risc la 750-950 milioane euro reflectă înregistrarea contabilă a costurilor de 144,9 milioane euro pentru conversia creditelor în franci elveţieni în Croaţia la poziţia "alte venituri operaţionale".
"Se previzionează că taxele pe operaţiunile bancare vor însuma aproximativ 320 milioane EUR, inclusiv contribuţiile realizate concomitent la nivel naţional şi european pentru fondul european de rezoluţie bancară şi pentru fondurile de garantare a depozitelor. Discuţiile pe tema taxei bancare cu Guvernul Austriei sunt încă în desfăşurare", transmite grupul financiar austriac.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe