- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.09.2018, 04:01)
- Departament Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eugen Teodorovici anunţă AMNISTIE fiscală în octombrie: Să îi spunem o restructurare financiară/ Ce categorii vor beneficia de această măsură
Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a susţinut, joi, că amnistia fiscală va fi redenumită restructurare financiară, iar mecanismul acesteia va fi finalizat în cursul lunii octombrie.
Urmărește
5521 afișări
Eugen Teodorovici anunţă AMNISTIE fiscală în octombrie: Să îi spunem o restructurare financiară/ Ce categorii vor beneficia de această măsură
„Să îi spunem o restructurare financiară, oarecum, nu amnistie, prin amnistie se înţelege altceva, care, alături de insolvenţă, oferă mediului de afaceri beneficii”, a afirmat Teodorovici, joi seara, în cadrul unei emisiuni la Antena 3.
Ministrul a menţionat că acesta măsură se va aplica atât companiilor private, cât şi celor de stat, precum şi persoanelor fizice, iar mecanismul de aplicare va fi finalizat în octombrie.
„Deocamdată, lucrăm la mecanismul care să cuprindă toate cele trei categorii - cu datorii, fără datorii şi persoanele fizice, ca să avem un ansamblu clar. În octombrie, mecanismul trebuie pus în aplicare şi discutat în coaliţie, în guvern”, a detaliat Teodorovici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
-
ZF: Cât de mult s-au mai restructurat băncile în anul 2024?
-
Ion Cristoiu: Sindromul Tergiversării la Români
Oficialul de la Finanţe a completat că acest cadru trebuie să fie adoptat printr-un cadru legislativ primar, precum o ordonanţă de urgenţă.
O primă categorii de companii vizate de noile reguli sunt cele, de stat sau private, care au datorii, n-au apucat să intre în insolvenţă, iar acele datorii pot duce firma spre faliment.
„Luăm în calcul ştergerea, poate, a dobânzilor la acele companii, a penalităţilor, lăsăm principalul şi le anulăm în timp, în aşa fel încât acea companie să îşi poată da înapoi datoriile faţă de stat, să aibă activitate, să şi funcţioneze, să şi crească”, a explicat Teodorovici.
În plus, această măsură li se va aplica atât companiilor private, cât şi celor publice, în urma unei analize. „Analiza financiară pe companii nu vreau să o facă statul, vreau să fie făcută transparent de către piaţă, adică de către o bancă, fie că este, poate, Eximbank, CEC sau alte bănci din piaţă, care să spună foarte clar: Tu, companie, ca să poţi să devii, din nou, economic funcţională ai nevoie de o eşalonare a principalului care rămâne de dat la stat de zece - şapte ani, poate 15 ani”, a precizat Teodorovici.
În acest fel, se doreşte ca firma aflată în dificultate să achite mare parte din datoria faţă de stat şi să rămână funcţională. „De exemplu, unei companii de stat degeaba îi ştergi istoricul, dacă nu îi ştergi istoricul e pdobânzi şi penalităţi acumulate. Ori luăm o măsură de acest tip şi dăm o şansă în piaţă ca alte companii să devină profitabile şi să fie actori viabili în piaţă, pentru că aici IMM-urile au de câştigat”, a detaliat Teodorovici.
Cea de-a doua categorie de companii vizată de restructurarea financiară este a celor care sunt cu toate plăţile la zi, la o anumită dată, care urmează să fie stabilită de oficialităţi. Acestora li se va permite, de exemplu, să plătească unele taxe şi impozite la o dată ulterioară faţă de cea la care sunt obligate să plătească, a precizat ministrul Finanţelor una dintre propuneri.
„Eu, stat, îmi asum acea lipsă a cash-ului, pentru acea perioadă. Am un cost de finanţare - asta este, dar este un efort pe care trebuie să îl fac pentru acele companii, pentru că nu este corect ca la unii să şterg şi la alţii care sunt de bună credinţă să nu o fac”, a punctat Teodorovici.
Pentru persoanele fizice, mecanismul este deja parţial stabilit. Acestea trebuie să plătească obligaţiile pentru pensii şi sănătate, precum şi impozitul pe venit până în martie 2019, pentru veniturile aferente anului 2018. Dacă plătesc mai devreme, până în decembrie 2018, au o reducere de 5%.
„Pentru restanţele din ultimii cinci ani, la CAS şi CASS, pe care ANAF-ul le-a lăsat să treacă, netrimiţând acasă decizia de impunere, din omisiune, din alte motive. Până la final de octombrie, finalizăm pe cei cinci ani, ce are de dat statului şi, pentru că statul nu a avut rol activ în acest sens, la fel, obligaţia de plată va fi martie 2019, dar, dacă plătesc mai devreme, până în decembrie, să acordăm un discount de minim 10%, 10-15%, pentru că statul a greşit, deşi legea spune în termen de 60 de zile de la emitere”, a detaliat Teodorovici.
Citeşte şi: Eugen Teodorovici anunţă amnistie fiscală în octombrie: Să îi spunem o restructurare financiară/ Ce categorii vor beneficia de această măsură
Citeşte şi: Teodorovici: OUG privind insolvenţa vizează firmele intrate prin procedura din 2006 şi 2014
Citeşte şi: Teodorovici acuză Ministerul Justiţiei că fuge de asumare: Când să prinzi semnătura, dispare semnatarul
Citeşte şi: Eugen Teodorovici despre casa din Sibiu: Opinia Ministerului Justiţiei este că acel notar a procedat corect
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. La întâlnirea oficială a liderilor europeni cu liderii sirieni din Damasc, noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe