Excedentul bugetar a ajuns la maximul de dinainte de criză, dar investiţiile la minimum
Niciodată în ultimul deceniu cheltuielile de capital (investiţiile din buget) nu au fost atât de mici, în primele şapte luni din an, ca în 2015, şi niciodată excedentul bugetului consolidat nu a fost atât de robust, la şapte luni, ca acum. Aceasta este curiozitatea execuţiei bugetare ianuarie – iulie.
Excedentul bugetar a ajuns la maximul de dinainte de criză, dar investiţiile la minimum (Imagine: Shutterstock)
Excedentul bugetar a crescut în iulie cu 3,2 miliarde de lei ajungând, de la 4,2 mld. lei în iunie la 7,4 mld. lei avansând, ca pondere în PIB, la 1%, de la 0,6% în iunie. Însă excedentul creşte, ca şi în lunile trecute, pe seama nerealizării cheltuielilor programate şi, în special, a celor de investiţii.
Guvernul a păstrat banii pentru a se asigura că face faţă scăderii TVA la alimente şi, mai nou, creşterii salariilor.
Doar că salariile nu erau programate să crească în legea bugetului, în vreme ce cheltuielile de investiţii sunt prevăzute, dar nu sunt realizate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO