EXCLUSIV Comisia Naţională de Prognoză ajustează PIB-ul cu programul PSD

Varianta „de iarnă”, publicată cu data de 20 ianuarie de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), estimează o creştere economică de 5,2% în 2017, după ce varianta de toamnă, publicată tot de CNP în noiembrie 2016, anticipa o creştere de doar 4,3%, arată noile date consultate de MEDIAFAX.

Urmărește
473 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Comisia Naţională de Prognoză ajustează PIB-ul cu programul PSD

EXCLUSIV Comisia Naţională de Prognoză ajustează PIB-ul cu programul PSD

Dacă în luna noiembrie – în varianta prognozei „de toamnă”, pe care se construise ultima rectificare bugetară – CNP estima o creştere economică de doar 4,3% pentru 2017, acum este anticipat un avans de 5,2%. Concret, Produsul Intern Brut (PIB) ar urma să fie de 815,2 miliarde de lei în 2017 (cifră estimată şi de PSD în programul de guvernare), faţă de estimarea din toamnă, de doar 807,7 miliarde de lei pentru PIB-ul anului 2017.

Pe site-ul Comisiei, se precizează – în premieră – că CNP elaborează prognoze privind dezvoltarea economico-socială a României pe termen scurt, mediu şi lung „în corelare cu prevederile Programului de guvernare”, ale strategiilor naţionale, sectoriale şi regionale precum şi pe baza tendinţelor din economia naţională şi cea mondială.

Prognoza privind inflaţia la sfârşitul anului 2017 a fost menţinută la +2,3%, dar cea privind rata medie a inflaţiei a crescut de la +1,9% (în varianta „de toamnă”) la +2,5% (în varianta „de iarnă”).

Salariul mediu ar urma să crească, potrivit variantei „de iarnă”, la 2.274 de lei net lunar, faţă de varianta „de toamnă”, în care anticipaţia era de 2.176 de lei net lunar.

Consumul final al gospodăriilor populaţiei – principalul determinant al creşterii economice – ar urma să avanseze cu 6,7% potrivit variantei „de iarnă”, faţă de 5,0% potrivit variantei „de toamnă”.

Totodată, numărul salariaţilor ar urma să fie de 4,95 milioane de persoane potrivit variantei „de iarnă”, faţă de 4,88 milioane de persoane în varianta „de toamnă”. Cursul mediu de schimb a rămas la estimarea de 4,46 lei/euro, care apare şi în varianta „de toamnă”, şi în cea „de iarnă”.

În fine, investiţiile – formarea brută de capital – ar urma să crească cu 7,0% potrivit variantei „de iarnă”, în loc de 6,9% potrivit variantei „de toamnă” a prognozelor CNP.

Premierul Sorin Grindeanu declarase, pe 15 ianuarie – cu câteva zile înainte ca CNP să publice varianta „de iarnă” a prognozelor sale – că datele privind aceste estimări sunt „la zi” şi că se fac calcule „pe cărări deja bătătorite”. „Sunt date la zi despre cadrul macroeconomic, despre creşterea economică, sunt calcule care se fac pe căi deja bătătorite. A, putem să vorbim despre modul în care se vor face acele cheltuieli bugetare, şi asta este cu totul altceva”, a precizat premierul.

Potrivit acestuia, veniturile bugetare sunt prognozate la 253,1 miliarde de lei, iar cheltuielile – la 277,2 miliarde de lei. „Rezultă un deficit care este mai mic de 3% din PIB, după calcule care includ măsurile adoptate de Guvern”, a mai spus, pe 15 ianuarie, Sorin Grindeanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici