- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.01.2017, 10:00)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV Comisia Naţională de Prognoză ajustează PIB-ul cu programul PSD
Varianta „de iarnă”, publicată cu data de 20 ianuarie de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), estimează o creştere economică de 5,2% în 2017, după ce varianta de toamnă, publicată tot de CNP în noiembrie 2016, anticipa o creştere de doar 4,3%, arată noile date consultate de MEDIAFAX.
Urmărește
473 afișări
EXCLUSIV Comisia Naţională de Prognoză ajustează PIB-ul cu programul PSD
Dacă în luna noiembrie – în varianta prognozei „de toamnă”, pe care se construise ultima rectificare bugetară – CNP estima o creştere economică de doar 4,3% pentru 2017, acum este anticipat un avans de 5,2%. Concret, Produsul Intern Brut (PIB) ar urma să fie de 815,2 miliarde de lei în 2017 (cifră estimată şi de PSD în programul de guvernare), faţă de estimarea din toamnă, de doar 807,7 miliarde de lei pentru PIB-ul anului 2017.
Pe site-ul Comisiei, se precizează – în premieră – că CNP elaborează prognoze privind dezvoltarea economico-socială a României pe termen scurt, mediu şi lung „în corelare cu prevederile Programului de guvernare”, ale strategiilor naţionale, sectoriale şi regionale precum şi pe baza tendinţelor din economia naţională şi cea mondială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Prognoza privind inflaţia la sfârşitul anului 2017 a fost menţinută la +2,3%, dar cea privind rata medie a inflaţiei a crescut de la +1,9% (în varianta „de toamnă”) la +2,5% (în varianta „de iarnă”).
Salariul mediu ar urma să crească, potrivit variantei „de iarnă”, la 2.274 de lei net lunar, faţă de varianta „de toamnă”, în care anticipaţia era de 2.176 de lei net lunar.
Consumul final al gospodăriilor populaţiei – principalul determinant al creşterii economice – ar urma să avanseze cu 6,7% potrivit variantei „de iarnă”, faţă de 5,0% potrivit variantei „de toamnă”.
Totodată, numărul salariaţilor ar urma să fie de 4,95 milioane de persoane potrivit variantei „de iarnă”, faţă de 4,88 milioane de persoane în varianta „de toamnă”. Cursul mediu de schimb a rămas la estimarea de 4,46 lei/euro, care apare şi în varianta „de toamnă”, şi în cea „de iarnă”.
În fine, investiţiile – formarea brută de capital – ar urma să crească cu 7,0% potrivit variantei „de iarnă”, în loc de 6,9% potrivit variantei „de toamnă” a prognozelor CNP.
Premierul Sorin Grindeanu declarase, pe 15 ianuarie – cu câteva zile înainte ca CNP să publice varianta „de iarnă” a prognozelor sale – că datele privind aceste estimări sunt „la zi” şi că se fac calcule „pe cărări deja bătătorite”. „Sunt date la zi despre cadrul macroeconomic, despre creşterea economică, sunt calcule care se fac pe căi deja bătătorite. A, putem să vorbim despre modul în care se vor face acele cheltuieli bugetare, şi asta este cu totul altceva”, a precizat premierul.
Potrivit acestuia, veniturile bugetare sunt prognozate la 253,1 miliarde de lei, iar cheltuielile – la 277,2 miliarde de lei. „Rezultă un deficit care este mai mic de 3% din PIB, după calcule care includ măsurile adoptate de Guvern”, a mai spus, pe 15 ianuarie, Sorin Grindeanu.
Citeşte şi: Guvernul schimbă limitele în care trebuie să se încadreze bugetul pe 2017 / Proiectul de buget ajunge vineri în Parlament
Citeşte şi: Fost sediu de cooperativă din comuna Grădinari, transformat în fabrică de conserve cu bani europeni
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe