EXCLUSIV Dragoş Răducan, FPTR: Impozitul specific aplicat în industria hotelieră şi alimentaţie publică va aduce 50 de milioane de euro la buget, în primul an

Impozitul specific, care va fi plătit de societăţile din turism şi alimentaţie publică, indiferent dacă au sau nu profit, va aduce la buget în primul an circa 50 de milioane de euro, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dragoş Răducan, prim vicepreşedinte executiv al FPTR.

Urmărește
637 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Dragoş Răducan, FPTR: Impozitul specific aplicat în industria hotelieră şi alimentaţie publică va aduce 50 de milioane de euro la buget, în primul an

EXCLUSIV Dragoş Răducan, FPTR: Impozitul specific din turism şi alimentaţie publică va aduce 50 de milioane de euro la buget, în primul an

Ministerul Finanţelor a publicat recent, spre consultare, proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii privind impozitul specific, norme care trebuiau să apară încă de anul trecut.

Reamintim că legea privind impozitul specific a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar normele de aplicare nu au fost încă publicate.

“Lucrurile sunt clare: cine a fost corect şi a plătit impozit până acum, va plăti mai puţin. Cine nu a plătit, va trebui să plătească. Statul va avea de câştigat fiindcă numai în primul an se vor strânge la buget circa 50 de milioane de euro din acest impozit, iar mediul de afaceri va câştiga deoarece va exista un mediu concurenţial corect. Pe de altă parte, anul viitor, după ce se vor vedea efectele introducerii acestui impozit, preţurile în alimentaţia publică ar putea să scadă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dragoş Răducan, prim vicepreşedinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Acesta spune că, până la 31 martie, normele de aplicare vor fi publicate, astfel încât societăţile să poată depune declaraţiile fiscale.

„Evaziunea fiscală în sectorul hotelier este estimată la circa 10%, în vreme ce în alimentaţia publică aceasta se ridică la circa 30%. Cea mai mare problemă este însă în turismul rural, la pensiunile mari, care nu sunt înregistrate. Aici însă este problema primarului din localitatea respectivă, care a bătut palma cu proprietarul pensiunii sau pensiunea este chiar a lui”, a mai spus Răducan.

Impozitul specific vizează firmele care desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică şi se calculează în funcţie de anumite variabile, cum ar fi rangul localităţii în care este amplasată unitatea, suprafaţa acesteia sau sezonalitatea. Impozitul trebuie plătit indiferent dacă compania înregistrează sau nu profit sau pierderi.

Potrivit noilor prevederi, impozitul variază în funcţie de zona în care se află afacerea, fiind prevăzute categorii distincte de zone, cu coeficienţi de zonă diferiţi: Bucureşti şi opt poli ai ţării, respectiv: Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara; municipii şi oraşe, altele decât cele de mai sus; staţiuni turistice de interes naţional; sate, comune şi staţiuni turistice de interes local.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici