Sindicate-CFR: la Infrastructură s-a încheiat un acord, la Călători negocierile continuă

Contractul Colectiv de Muncă la CFR (Infrastructură) se prelungeşte cu 30 de zile şi greva s-a oprit, dar la CFR Călători situaţia e încă incertă, sindicatele şi conducerea încercând să-i convingă pe grevişti să oprească protestul – acestea sunt primele concluzii după negocierile purtate miercuri.

Urmărește
5169 afișări
Imaginea articolului Sindicate-CFR: la Infrastructură s-a încheiat un acord, la Călători negocierile continuă

Sindicate-CFR: la Infrastructură s-a încheiat un acord, la Călători negocierile continuă

În ceea ce priveşte CFR SA, conducerea şi sindicatele au ajuns la un acord care prevede prelungirea contractului de muncă actual (care expirase pe 21 martie) până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei. „Acest buget prevede o majorare pe medie a anvelopei salariale cu 22,5%, ceea ce înseamnă majorări cu 18% până la 30% ale salariilor, în baza unei grile de ierarhizare a funcţiilor şi răspunderilor angajaţilor”, a declarat Marius Chiper, directorul general al CFR SA, după ieşirea de la negocierile purtate cu sindicatele.

La CFR Călători însă, situaţia era incertă şi la ieşirea din runda de negocieri purtate după-amiază, în condiţiile în care sindicatele au cerut majorări de 20% ale salariilor, iar compania propune doar 9%. Sindicaliştii au semnalat conducerii că există salariaţi extrem de nemulţumiţi şi că s-ar putea înregistra noi greve spontane, dar încă nu s-a ajuns la un compromis după negocierile purtate în această după-amiază. „Contractul Colectiv de Muncă la CFR Călători expiră în această noapte, la ora 0.00, şi e greu de anticipat dacă greviştii vor opri sau nu, joi, trenurile. Facem apel la toţi salariaţii să înţeleagă situaţia în care ne aflăm şi să dea dovadă de responsabilitate”, a declarat Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.

O nouă întrunire pentru negocieri sindicate - CFR Călători a fost programată pentru ziua de joi, 23 martie, ora 13.00.

Ca soluţie de avarie, conducerea CFR Călători a decis să trimită trenurile către Transilvania cu plecare din Bucureşti pe o rută ocolitoare, mai exact prin Moldova, în contextul în care regionala Braşov era în continuare blocată de grevişti (la ora transmiterii acestei ştiri).

„Braşovul e oprit şi la această oră, avem şi trenuri internaţionale oprite. Astfel că am luat decizia să formăm un tren special din 14 vagoane care va merge prin Moldova până la staţiile din nordul Transilvaniei cum ar fi Cluj, Satu Mare, Baia Mare, Beclean ş.a.”, a afirmat Iosif Szentes, directorul general al CFR Călători.

Faţă de persoanele care au oprit miercuri trenurile în mod spontan, nici conducerea CFR Călători, dar nici conducerea CFR Infrastructură nu au în vedere eventuale sancţiuni disciplinare.

La CFR SA (Infrastructură), în cadrul discuţiilor „s-a stabilit ca după aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli - aflat deja publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor pentru consultare publică - administraţia şi reprezentanţii salariaţilor să identifice şi să promoveze o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA”, se arată într-un comunicat al administratorului reţelei feroviare.

„Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA cere scuze pasagerilor pentru problemele cauzate de protestul spontan declanşat astăzi de salariaţii feroviari şi îi asigură că toate soluţiile stabilite prin acest acord, dar şi demersurile viitoare, au drept scop continuitatea activităţii companiei şi implicit a traficului feroviar în condiţii normale pe întreaga reţea de cale ferată”, se mai arată în comunicat.

După şedinţa de Guvern, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, „a mers personal să se asigure că cele două părţi - administraţiile şi organizaţiile sindicale - pot ajunge la o înţelegere”, precizează, într-un comunicat, Ministerul Transporturilor.

„În bugetele CFR SA şi CFR Călători sunt prevăzute creşteri salariale. Bugetele vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. În prezent, proiectele se află pe circuitul de avizare. Liderii sindicali au informat conducerea ministerului cu privire la faptul că oprirea spontană a lucrului a fost organizată în mediul online de către salariaţi”, precizează ministerul.

„Am avut în vedere mărirea anvelopei salariale pentru angajaţii feroviari. Se pare că mesajul aceasta nu a ajuns în teritoriu. Ca lideri de sindicat, spuneţi că nu susţineţi acest protest spontan. Cu toate acestea, fac apel şi la dumneavoastră, să vă asiguraţi că informaţia despre creşterea salarială va ajunge la oameni”, a declarat ministrul Transporturilor. El a avut mai multe întâlniri cu administraţiile feroviare şi cu reprezentanţii federaţiilor sindicale. În cursul acestei dimineţi a discutat, în şedinţa operativă, despre oprirea lucrului spontan cu directorii celor două companii. De asemenea, a participat şi la teleconferinţa organizată de CFR Infrastructură cu toate regionalele feroviare din ţară”, se mai arată în comunicatul Ministerului Transporturilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici