- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.12.2016, 16:24)
- Mona Scarisoreanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Salariul minim brut pe economie ar trebui să fie de cel puţin 1.350 de lei/lună
Pentru a putea achiziţiona produsele din coşul minim de consum lunar necesare supravieţuirii, salariul minim brut de 1.250 de lei - 925 de lei net - este insuficient. Un calcul realizat de MEDIAFAX arată că salariul minim ar trebui să crească la cel puţin 995 de lei net, adică 1.350 de lei brut.
Urmărește
4262 afișări
EXCLUSIV: Salariul minim brut pe economie ar trebui să fie de cel puţin 1.350 de lei/lună (Imagine: Mediafax Foto)
În prezent, Ministerul Muncii, sindicatele şi patronatele lucrează cu trei variante ale nivelului salariului minim pe economie: 1.250 de lei brut (925 de lei net), 1.400 de lei brut (1.012 lei net) şi 1.500 de lei brut (1.099 lei net). Însă, până acum, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai patronatelor nu au ajuns la un consens după mai multe runde de discuţii, aşteptând şi o propunere din partea Guvernului.
Un calcul realizat de MEDIAFAX arată însă că prima variantă, cea de 925 de lei/lună net, nu acoperă cheltuielile pentru produsele incluse în coşul minim de consum, conform Ordonanţei nr. 217/2000. Acest coş include alimente şi produse nealimentare, plus servicii fără de care nu se poate trăi decent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Astfel, conform acestei ordonanţe, coşul minim de consum lunar (necesarul pentru o gospodărie de mărime medie-2,8 persoane) include: 3,08 kg de făină, 5,8 kg de mălai, 28,9 kg de pâine, 0,5 kg de produse de franzelărie şi panificaţie, 0,7 kg de paste făinoase, 1,4 kg de orez, 2,1 kg de fasole boabe, 3,5 kg de cartofi, 1,6 kg de morcovi, pătrunjel şi păstârnac, 2,5 kg de ceapă, 3,8 kg de murături, 800 g de bulion, 1 kg de conserve de legume, 3,5 kg de fructe (în principal mere), 0,5 kg de citrice, 0,7 kg de conserve din fructe, 1 kg de carne de bovină, 2,5 kg de carne de porc, 2,8 kg de carne de pasăre, 0,4 kg de carne de oaie, 2,5 kg de preparate din carne (mezeluri), 0,8 kg de peşte proaspăt şi congelat, 6,1 litri de lapte proaspăt, 0,7 litri de lapte bătut, 1,1 kg de telemea de vacă, 0,7 kg de telemea de oaie, 0,9 kg de brânză proaspătă şi smântână, 13 ouă, 2,8 litri de ulei comestibil, 0,7 kg de untură, 0,5 kg de margarină, 0,8 kg de zahăr, 0,1 kg de dulciuri (în principal ciocolată şi bomboane) şi 4,8 litri de băuturi nealcoolice. Băuturile alcoolice (bere, vin şi spirtoase) însumează, împreună, puţin peste doi litri.
Coşul minim lunar mai conţine, potrivit Ordonanţei 217/2000, şi articole de igienă, detergenţi, factura minimă la utilităţi şi o valoare modică a impozitelor. Ce nu include coşul minim este preţul chiriei, pornindu-se de la prezumţia că toţi românii sunt proprietarii caselor în care locuiesc.
Pentru a achiziţiona toate aceste bunuri şi servicii necesare traiului minim, o persoană ar trebui să dispună de un venit net de cel puţin 995 de lei, ceea ce corespunde unui salariu brut de 1.350 de lei.
Conform datelor Ministerului Muncii, numărul de salariaţi care câştigă salariul minim garantat în plată este de circa 1,3 milioane de persoane, din totalul de 4,74 milioane de persoane cu contract de muncă.
Profilul angajatului ce câştigă salariul mediu a fost schiţat de acelaşi minister. Acesta corespunde unui bărbat cu vârsta între 33 şi 44 de ani, cu nivel educaţional mediu, care locuieşte într-una din regiunile Sud Muntenia şi Bucureşti-Ilfov, are contract de muncă pe durată nedeterminată şi lucrează în administraţia publică şi apărare saiu în domeniul asigurărilor şi asistenţei sociale, în industria alimentară, în comerţ, în industria extractivă sau construcţii.
Tot Ministerul Muncii arată că, referitor la rata sărăciei în muncă, „pentru anul 2015 se constată faptul că aproximativ 20,2% din persoanele ocupate sunt sărace, iar ponderea acestora creşte la 23,2% pentru cazul familiilor în care există persoane ocupate”.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:55
Activitatea Registrului Auto Român este blocată în toată ţara. Ce a provocat sistarea
-
astăzi, 14:36
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1002. Zelenski: Peninsula Crimeea poate fi redată Ucrainei doar prin diplomaţie / Ucraina susţine că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată în timpul războiului / Zaharova: Rusia este pregătită pentru o „pace realistă”