- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fermierii germani, mesaj dur: Aderare Ucrainei ar duce la "moartea" agriculturii familiale - cu ferme mici şi mijloci / Sistemul de subvenţii pe hectar ar putea dispărea. Ucraina are ferme uriaşe cu sute de mii de hectare
Aderarea la UE a Ucrainei, o mare putere agricolă, ar duce la "moartea" agriculturii familiale - cu ferme mici şi mijloci, a avertizat sindicatul agricultorilor germani, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la viitoarea direcţie a programului de subvenţii agricole al UE.
Fermierii germani, mesaj dur: Aderare Ucrainei ar duce la "moartea" agriculturii familiale - cu ferme mici şi mijloci / Sistemul de subvenţii pe hectar ar putea dispărea. Ucraina are ferme uriaşe cu sute de mii de hectare
În urma recomandării de săptămâna trecută a Comisiei Europene de a deschide discuţii oficiale de aderare cu Ucraina, Joachim Rukwied, preşedintele Asociaţiei germane a fermierilor (DBV), a avertizat asupra consecinţelor în sectorul agricol.
În cadrul unei conferinţe de presă privind viitorul politicii agricole comune (PAC) a UE, el a declarat că aderarea "va duce la dispariţia agriculturii familiale în Europa", relatează Euroactiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Rukwied a subliniat sectorul agricol mare al Ucrainei şi faptul că ferma medie din această ţară este de multe ori mai mare decât cea din UE.
Admiterea ar însemna, prin urmare, "integrarea în UE a unui sector agricol cu structuri complet diferite, până la ferme de ordinul a câtorva 100.000 de hectare", a subliniat el. Spre comparaţie, în România cea mai mare fermă are sub 70.000 de hectare.
În acest context, Rukwied a susţinut că o politică agricolă comună (PAC) care să includă Ucraina "nu este fezabilă" decât dacă se face în detrimentul fermelor din actualele ţări ale UE.
Aderarea Ucrainei, o provocare pentru agricultura Europeană
Există un consens larg în rândul reprezentanţilor politici şi al organizaţiilor care consideră că politica agricolă comună(PAC) nu ar putea continua în forma sa actuală dacă Ucraina ar adera.
În special, aşa-numitele plăţi directe, plătite fermelor pe hectar de teren agricol, nu ar fi probabil viabile din punct de vedere financiar pentru suprafeţele mari ale Ucrainei.
Cu toate acestea, spre deosebire de fermieri, Ministerul german al Agriculturii a făcut presiuni pentru a folosi viitoarea aderare ca pe o ocazie de a reforma în mod fundamental PAC şi de a renunţa la plăţile pe suprafaţă, în mare parte necondiţionate.
Un studiu recent al Institutului de Studii Economice Internaţionale din Viena a concluzionat că sectorul agricol ucrainean este în unele privinţe, "prea competitiv" în comparaţie cu alte ţări din UE.
"De fapt, datorită solului negru fertil şi a forţei de muncă ieftine, agricultura ucraineană produce atât de eficient încât reprezintă o concurenţă serioasă pentru multe ţări din UE, după cum arată disputa privind exporturile de cereale ucrainene către Polonia şi Ungaria", se arată în studiu.
Totuşi studiul a concluzionat că sectorul agricol ucrainean nu ar deveni o "groapă fără fund" pentru PAC.
Între timp, guvernul de la Kiev susţine că aderarea Ucrainei ar consolida sectorul agricol al UE şi ar face din Uniune un actor global în domeniul agriculturii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO