- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI: Statele care renunţă prea devreme la măsurile anticriză ar putea intra din nou în recesiune
Statele cu economii dezvoltate ar putea intra într-o nouă rundă de recesiune dacă renunţă prea devreme la strategiile şi măsurile de combatere a crizei mondiale, a avertizat luni directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.
FMI: Statele care renunţă prea devreme la măsurile anticriză ar putea intra din nou în recesiune (Imagine: Mediafax Foto)
Revenirea cererii şi angajărilor în sectorul privat reprezintă condiţii necesare pentru a argumenta renunţarea graduală la măsurile excepţionale luate de guverne pentru a sprijini economia, dar momentul lansării "strategiilor de exit" depinde de condiţiile specifice fiecărui stat, a arătat Strauss-Kahn.
"Relansarea economiilor avansate a fost lentă. Trebuie să fim prudenţi, deoarece procesul de redresare este fragil", a spus şeful FMI.
Oficialul a mai afirmat că relansarea economică începe numai atunci când companiile şi băncile şi-au curăţat portofoliile de active, aşa cum s-a întâmplat în Japonia în urma crizei financiare de la sfârşitul anilor '90, adăugând că multe active deteriorate, "toxice", rămân necunoscute publicului şi autorităţilor în multe părţi ale lumii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Abordarea datoriilor publice ridicate este de asemenea o prioritate pentru multe guverne, care s-au împrumutat masiv pentru a-şi salva economiile, a continuat directorul executiv al FMI.
Cu toate acestea, Strauss-Kahn a subliniat că renunţarea prea devreme la măsurile de susţinere a economiilor poate avea costuri grele, deoarece multe ţări au epuizat deja soluţiile anticriză agresive şi nu mai au instrumente prin care ar putea face faţă unei noi runde de recesiune, atât în plan fiscal, cât şi pe frontul monetar.
"Ar fi dificil să se găsească noi măsuri", a declarat el.
Cel mai bun indicator pentru a determina când trebuie demarată strategia de exit într-o ţară este revenirea cererii şi angajărilor în sectorul privat, consideră oficialul.
"În majoritatea statelor, creşterea economică este încă susţinută prin măsuri guvernamentale. Atâta timp cât cererea din sectorul privat nu este suficient de solidă pentru a elimina nevoia de intervenţie a autorităţilor, nu trebuie să se renunţe la sprijinirea economiilor", a mai spus Strauss-Kahn.
FMI a prognozat în octombrie că economia globală va creşte cu 3,1% în acest an, după recesiunea din 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate