FOCUS: Culesul viei se face cu forţă de muncă scumpă şi greu de găsit, în ciuda unui an viticol foarte bun / "Se mulţumesc cu ajutoarele sociale şi nu vor să vină la muncă"

În această perioadă, recoltatul strugurilor este în toi, dar forţa de muncă este greu de găsit. Administratorii podgoriilor din ţară spun că nici măcar şomerii sau asistaţii social din comune nu vor să lucreze, chiar dacă li se oferă uneori şi peste 100 de lei pe ziua de lucru.

Urmărește
3674 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Culesul viei se face cu forţă de muncă scumpă şi greu de găsit, în ciuda unui an viticol foarte bun / "Se mulţumesc cu ajutoarele sociale şi nu vor să vină la muncă"

FOCUS: Culesul viei se face cu forţă de muncă scumpă şi greu de găsit, în ciuda unui an viticol foarte bun/"„Se mulţumesc cu ajutoarele sociale şi nu vor să vină la muncă"

Cele mai multe societăţi comerciale care administrează podgorii oferă, pe lângă plata în bani, şi transportul zilierilor, dar şi o masă sau un echivalent în produse. Nici aceste facilităţi nu sunt însă convingătoare pentru a-i atrage la muncă pe oamenii care nu au de lucru, ei temându-se că ar putea pierde ajutoarele de la stat dacă se angajează.

„Anul viticol este foarte bun sau în orice caz peste media multianuală atât ca producţie, cât şi din punctul de vedere al calităţii. Dar marea problemă este găsirea forţei de muncă, pentru recoltă, în întreaga ţară”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

La Cotnari (judeţul Iaşi), culegătorii sunt aduşi de la distanţe mari, pentru că pe plan local au fost dificil de identificat chiar şi din rândurile şomerilor sau beneficiarilor de ajutoare sociale. „Forţa de muncă am găsit-o cu mare dificultate. Am ajuns să aducem oamenii de pe o rază de 200 de kilometri faţă de podgorie, sunt foarte greu de convins. Îi plătim, în funcţie de productivitate, cu 50-80 de lei pe zi, le asigurăm transport şi masă”, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul podgoriei Cotnari, Răzvan Serghiuţă. La Cotnari, „producţia în acest an este de 9-10 tone la hectar şi se încadrează în standardele noastre de calitate”, a mai spus Răzvan Serghiuţă.

Şi la Feteşti este greu de găsit forţa de muncă, dar mai ales greu de păstrat pe întregul stagiu de culegere a viei. „Se mulţumesc cu ajutoarele sociale şi nu vor să vină la muncă. Noi le dăm 70 de lei pe zi, le asigurăm transport plus o masă şi când pleacă, seara, primesc o găleată din aceasta mare cu struguri. Unii vin câteva zile, o săptămână, până îşi adună astfel struguri pentru ei, apoi nu mai vin”, a afirmat Ştefan Poienaru, proprietarul Agrofam Grup, care deţine şi podgoria Feteşti. El a subliniat că „nu se încurajează munca” şi că „politicile agricole ar trebui să vină în sprijinul producătorilor inclusiv din acest punct de vedere”.

Confruntaţi cu aceeaşi problemă, producătorii de vinuri din Vrancea au o iniţiativă prin care ar puta face, în locul primăriilor, plăţile pentru asistaţii social, dar edilii locali nu sunt deloc dispuşi să agreeze aceste oferte. Concret, beneficiarii de ajutoare de stat ar participa la culesul viilor, dar şi la alte recolte, fiind plătiţi corespunzător de către producători şi fără să-şi piardă drepturile sociale.

Toader Manole, preşedintele Federaţiei producătorilor de vin din Vrancea, a descris pentru MEDIAFAX situaţia din acest bazin viticol: „La noi, producătorii oferă între 80 şi 100 de lei pe tona recoltată, iar această cantitate poate fi adunată în mai puţin de o zi, astfel că există şi cîştiguri mai mari de 100 de lei pe zi. Desigur, transportul şi o masă pe zi sunt incluse în ofertă, sunt gratuite. Dar tocmai pentru că am văzut cum stau asistaţii aceştia pe treptele primăriilor, că nu fac nimic şi aşteaptă să le vină ajutoarele sociale, le-am propus primarilor să plătim noi aceste ajutoare şi să ne trimită oamenii la cules. Nu vrea nimeni”.

Toader Manole a subliniat şi el că politicile de acordare a acestor ajutoare sociale „i-a stimulat pe beneficiari să nu mai muncească”. „Le e frică să vină, pentru că dacă apar pe statele noastre de plată pierd ajutoarele sociale. Aşa că se mulţumesc cu 400-500 de lei pe membru de familie de la ajutoare, ceea ce la o familie cu patru membri sau mai mulţi deja e destul ca să refuze oferta angajatorilor. Ajungem, astfel, să nu mai avem cu cine să culegem viile, să putrezească strugurii pe câmp”, a mai spus Toader Manole, precizând că şi cultivatorii de legume-fructe se confruntă cu aceeaşi problemă.

„Fermele viticole mari au avantajul că pot investi în sisteme suspendate pentru culegerea mecanizată a viei (sisteme care au apărut tocmai pentru a preîntâmpina astfel de probleme). La fermele mici, creşterea costurilor de producţie - din cauză că operaţiunile se fac manual - este inevitabilă”, a conchis liderul PNVV.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, gospodăriile conduse de şomeri au realizat, în anul 2015, venituri medii lunare de 1.571 de lei, în condiţiile în care salariul mediu pe economie a fost mai mic de 1.900 de lei net, iar minimul pe economie fusese majorat la 1.050 de lei brut. În prezent, salariul mediu pe economie este de 2.078 de lei net, iar minimul pe economie este de 1.250 de lei brut.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici