Fostul preşedinte al Bundesbank: Pregătiţi-vă de cutremure pe măsură ce Europa şi America se îndepărtează una de alta

Investitorii ar trebui să se pregă­tească de mai multă volatilitate anul acesta, în condiţiile în care politicile monetare ale celor mai mari economii mondiale, cea americană şi cea a zonei euro, merg în direcţii diferite, avertizează Axel Weber, fostul preşedinte al Bundesbank şi acum preşedintele băncii elveţiene UBS, care atenţionează că nu doar pieţele emergente vor avea de suferit când SUA îşi vor înăspri politica monetară.

Urmărește
888 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Bundesbank: Pregătiţi-vă de cutremure pe măsură ce Europa şi America se îndepărtează una de alta

Fostul preşedinte al Bundesbank: Pregătiţi-vă de cutremure pe măsură ce Europa şi America se îndepărtează una de alta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, fostul şef al băncii centrale germane apreciază că turbulenţele de pe pieţe vor fi mai grave decât cele care au zguduit unele pieţe emergente când Rezerva Federală americană a început să retragă programul prin care stimulează economia prin achiziţii de active.

Atunci când consiliul guvernatorilor, principalul organ de decizie al Băncii Centrale Europene, se va întruni joi la Frankfurt, majoritatea observatorilor se aşteaptă ca acesta să anunţe relaxarea politicii monetare, cel mai probabil prin reducerea a dobânzilor de refinanţare şi a dobânzilor la depozite, scrie Weber într-o opinie publicată de Financial Times.

Două săptămâni mai târziu, ca răspuns la datele care indică o consolidare a economiei americane, Rezerva Federală  va lua măsuri în sens opus, reducând şi mai mult ritmul relaxării cantitative într-un trend care durează deja de patru luni. Acesta este un nou semn că politicile monetare ale celor două mari economii ale lumii merg în direcţii opuse, traiectorii care vor influenţa pieţele de finanţare mulţi ani de acum înainte.

Citeşte mai multe despre evoluţiile politicilor monetare în SUA şi UE pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici