Video FOTO | Afacere unică în România, lângă "Las Fierbinţi": Circuitul auto de mare viteză MotorPark Adâncata

În apropierea comunei Fierbinţi, la Adâncata (judeţul Ialomiţa), se dezvoltă o afacere unică în România, atât ca domeniu, cât şi ca potenţial: un circuit auto-moto construit la standarde internaţionale, care atrage tot mai mulţi pasionaţi ai sporturilor cu motor din ţară şi din străinătate.

Urmărește
8726 afișări

Pe piaţa investiţiilor în infrastructuri sportive mai puţin obişnuite pentru România, după terenurile de golf şi parcurile dedicate turismului de aventură, îşi face loc şi un circuit auto-moto destinat competiţiilor profesionale pe două sau patru roţi. Circuitul MotorPark este considerat în linia circuitelor moderne europene, cu o lungime de 4.129 de metri (limita minimă pentru omologare fiind de 3.600 de metri) şi o lăţime a pistei de 12 metri. Pentru comparaţie cu alte circuite europene, MotorPark este mai lung şi mai lat decât circuitul de la Serres (Grecia) şi mai lat decât celebrul HungaroRing, care găzduieşte curse de Formula 1.

„Deocamdată, la MotorPark se organizează team buldinguri şi evenimente de companie, cu diverse mijloace de transport (auto, moto, karting, biciclete), dar au început şi mai multe competiţii profesionale de nivel internaţional. De departe, concursurile cu motociclete sunt cele mai atractive pentru public”, a declarat pentru MEDIAFAX Cătălin Manea, proprietarul şi dezvoltatorul MotorPark.

Întreprinzătorul spune că în funcţie de mărimea competiţiei se pot câştiga, de către organizator, de la câteva sute până spre 5.000 de euro, câştiguri rămase după achitarea tuturor cheltuielilor. „Câştigurile nu sunt mari în acest moment, dar sunt în creştere. La ora actuală, spectatorii intră gratis la competiţiile sau evenimentele de pe MotorPark, dar avem în vedere introducerea unui sistem de taxare”, precizează investitorul.

MotorPark este considerat de către specialişti un circuit „echilibrat”, cu 14 curbe (7 la stânga şi 7 la dreapta), iar participanţii îl consideră un circuit „tehnic şi greu de învăţat”. Momentan, tribunele sunt pe clădirea administrativă, deasupra boxelor, „walking pits”, dar dezvoltatorul are în vedere construirea unei tribune cu o capacitate de 5.000 de spectatori.

Închirierea circuitului este 1.500 de euro plus TVA pe zi în timpul săptămânii, respectiv 2.000 de euro plus TVA pe zi în weekend.

De cealaltă parte, pentru sponsori - care îşi pot monta panouri şi materiale publicitare în decorul circuitului - „oferim vizibilitate consistentă; în fiecare etapă, la MotorPark asistă în jur de 2.000 de persoane, plus tot ce înseamnă mass media”. Există două variante de expunere: pe circuit şi pe materialele de concurs (boxe, vehicule, echipamente), aceasta din urmă prezentând avantaje pentru organizatorii de competiţii. „Ne propunem, pentru o vizibilitate mai bună a sponsorilor sau a partenerilor, să personalizăm curbele, care ar putea să rămână în folclorul circuluitului aidoma celor din Vestul Europei. Acolo sunt curbe care au ajuns mai importante decât circuitul în sine, de exemplu - pe La Mans - curbele Porsche, Ford sau podul Dunlop”, a mai spus Cătălin Manea.

„Este un pionierat în Estul Europei, întrucât sporturile cu motor sunt costisitoare, fiind strict legate de puterea de cumpărare a oamenilor. Dar, cum Estul Europei creşte şi din acest punct de vedere, e normal să crească şi sporturile cu motor”, consideră investitorul.

În luna octombrie a anului 2014, a avut loc prima cursă de motociclete pe MotorPark. „2015 a fost un an plin, iar creşterile sunt de aproximativ 50% pe an, la participanţi. Acum, în septembrie 2017, este o concurenţă acerbă între organizatorii de evenimente sportive şi nu numai, pentru zilele în care vor avea loc acestea”, mai arată Cătălin Manea.

În iapropierea pistei de asfalt, la câteva sute de metri, se află un alt circuit, pentru curse off road, cu movile pentru sărituri, având o lungime totală de 1.600 de metri.

„Cursele moto sunt cele mai atractive pentru public, datorită vitezelor atinse şi numărului tot mai mare de participanţi din România şi din străinătate. Vitezele maxime atinse sunt în jur de 290 km/h cu motocicleta. Recordul de timp este 1.40.00 (n.n.- un minut şi 40 de secunde), atins de sportivul român Robert Mureşan, clasa 1.000 cmc, la o etapă de campionat european”, relatează Cătălin Manea.

El intenţionează să colaboreze şi cu Federaţia Română de Ciclism pentru organizarea unei etape de circuit, la fel cum sunt în Turul Italiei şi Turul Spaniei - etape care se încheie, după traseul tradiţional, pe un circuit auto-moto. „Vom încerca să organizăm competiţii pentru sportul pe două roţi nepoluant. Dealtfel, au avut loc deja câteva evenimente destinate bicicliştilor”, adaugă investitorul.

Ca vârste ale participanţilor, există concursuri de copii şi juniori începând de la 5-6 ani. O limită superioară de varstă nu există, „avem un concurent la clasa 600 cmc, care are 61 de ani, scoate timp bun, merge cu plutonul, pilotează cu şanse, bate pe mulţi consacraţi”. Şi o curiozitate: evoluează spectaculos foarte multe femei în aceste sporturi cu motor. Ce le atrage? „Pofta de adrenalină, care nu ţine cont de sex. Avem concurente din străinătate care scot timpi foarte buni, de exemplu o doamnă din Israel care a făcut turul de circuit în Campionatul Naţional Moto RC în 2.02 (n.n.- două minute şi 0,2 secunde)”. Omul de afaceri adaugă că „mai sunt şi două etape de Moto RC, organizăm Track Days pentru începători, dar şi sesiuni de antrenament pentru cei mai avansaţi, evenimente ale unor mari producători, iar în iarnă vom face o pregătire pentru motociclişti în sudul Spaniei”.

Parcul auto propriu al administratorilor circuitului de la Adâncata are două autovehicule Mercedes A Klasse AMG şi şase Volkswagen Lupo. „Sunt organizatori care însă aduc maşinile sau motocicletele proprii când organizează team-buildinguri sau evenimente de companie”.

„MotorPark este cel mai prolific business din sporturile cu motor din România, are cel mai mare venit şi oferă cea mai mare vizibilitate atât pentru sportivi, cât şi pentru sponsori sau parteneri”, conchide Cătălin Manea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici