FOTO Un român de 23 de ani, comparat cu Mark Zuckerberg, Bill Gates, printre giganţii IT: Sunt doar un tânăr ambiţios, pasionat de tehnologie

La doar 23 de ani, slătineanul Dănuţ Turmacu manageriază propria firmă IT, pe care a înfiinţat-o în timpul liceului, din dorinţa de a păstra drepturile de autor asupra unor produse create chiar de el, relatează corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
9318 afișări
Imaginea articolului FOTO Un român de 23 de ani, comparat cu Mark Zuckerberg, Bill Gates, printre giganţii IT: Sunt doar un tânăr ambiţios, pasionat de tehnologie

La doar 23 de ani, printre giganţii IT: Sunt doar un tânăr ambiţios, pasionat de tehnologie

Povestea şi ascensiunea tânărului antreprenor pot fi comparate cu „cazuri” mai celebre ca Mark Zuckerberg, Bill Gates sau Steve Jobs. Absolvent al Colegiului Naţional „Radu Greceanu” şi câştigător al Locului I la Olimpiada Internaţională de Informatică - secţiunea reţele, organizată de CISCO în anul 2012, Dănuţ Turmacu a decis să înfiinţeze în anul 2013, la nici 20 de ani, în municipiul Slatina, propria firmă, din dorinţa de a păstra drepturile de autor asupra soluţiilor create, în detrimentul cedării lor către eventualii angajatori. Deşi era încă elev de liceu, compania sa a cunoscut o dezvoltare rapidă în domeniul IT, prin realizarea de soluţii de comunicare, infrastructură şi securitate, astfel că după doar un an de activitate aceasta s-a extins, crescând şi numărul angajaţilor dar şi al colaboratorilor săi. De remarcat că într-o perioadă scurtă, societatea înfiinţată de Turmacu înregistrează profit, la această dată îndreptându-şi atenţia către clienţii enterprise de pe piaţa internaţională.

În ciuda succesului fulminant şi a faptului că poate fi comparat cu Bill Gates (Windows), Steve Jobs (Apple)sau Mark Zuckerberg (Facebook), Dănuţ Turmacu rămâne la fel de modest ca atunci când, licean fiind, şi-a zis să-şi încerce norocul în antreprenoriat. Întrebat cum este să fii, la o vârstă atât de fragedă, printre giganţii IT, Dănuţ rămâne cu picioarele pe pământ şi spune că este „doar un tânăr ambiţios, pasionat de tehnologie şi antreprenoriat”.

„Din păcate nu pot să îţi răspund la această întrebare, deoarece nu mă aflu printre giganţii IT. Momentan sunt doar un tânăr ambiţios, pasionat de tehnologie şi antreprenoriat, care s-a bucurat de o rampă de lansare datorită concursurilor internaţionale care mi-au oferit o vizibilitate mai mare dar şi un insight în mediul de business. Îmi place să fiu la curent cu tot ceea ce este nou şi încerc să folosesc tehnologia într-o manieră pozitivă cum ar fi protecţia datelor, automatizare sau detectare a unui cutremur folosind o aplicaţie şi informaţiile care sunt disponibile la nivel mondial, toate sunt exemple practice pe care atât eu cât şi compania din care fac parte le implementează”, a spus Dănuţ Turmacu.

Când i se cere să le dea sfaturi tinerilor pasionaţi de IT, care ar vrea să-şi încerce norocul în antreprenoriat, slătineanul spune că nu este de ajuns doar să stai în faţa unui calculator, ci este nevoie să lupţi ca să obţii vizibilitate şi experienţă.

„Eu cred foarte mult în educaţie şi în pregătire, nu ştiu dacă sunt neaapărat un exemplu bun, deoarece nu am avut chiar un traseu normal sau organizat. Cel puţin nu iniţial. În privinţa concursurilor, mereu am avut ca target fie testarea nivelului de cunoştinţe, deoarece într-o competiţie se poate observa mai bine acest lucru, fie să obţin mai multă vizibilitate şi experienţă. Doar stând în faţa calculatorului nu poţi să obţii vizibilitate şi, mai important, ai nevoie să întâlneşti tot mai multe persoane, antreprenori, persoane cu mult mai multă experienţă şi know-how, care te pot ajuta să te dezvolţi indiferent de direcţia pe care o alegi, fie că este antreprenoriat sau o carieră în IT”, susţine Dănuţ Turmacu.

Fără o muncă susţinută, mai arată IT-stul, nu poate exista reuşită.

„Legat de vise, cred că este normal ca o persoană să îşi dorească multe lucruri, însă personal cred în ţeluri şi sunt destul de ambiţios. Dacă o persoană ar «visa» să ajungă ca mine, i-aş recomanda să ţintească mult mai sus şi să aibă determinarea necesară ca să avanseze. Să fie talentat într-un domeniu este într-adevăr o binecuvântare, însă în spatele fiecărui talent se află multă muncă. Consider că nu e nimic ce nu se poate realiza prin muncă”, arată tânărul antreprenor.

Dănuţ Turmacu spune că, aşa cum i s-a întâmplat şi lui, mulţi tineri talentaţi şi înzestraţi au tendinţa să se plafoneze, pe băncile şcolii, atunci când materia obligatorie nu le mai suscită interesul. IT-stul spune că asta este o greşeală şi trebui să lupţi pentru a părăsi „zona de confort”.

„Consider că cel mai periculos la vârstă noastră - şi mă refer aici la mulţi tineri talentaţi - este să ajungă într-o perioadă de stagnare, deoarece au un nivel de cunoştinţe suficient de înalt, şi să nu mai progreseze. Mi se pare o mare greşeală. Personal am trecut prin asta şi este greu uneori să ieşi dintr-o asemenea zonă de confort”, spune Dănuţ Turmacu.

Deşi compania s-a continuă să crească şi să-l solicite tot mai mult, Dănuţ Turmacu mărturiseşte că vrea să se întoarcă la origini şi să-şi dedice mai mult timp proiectelor de suflet.

„În ultimi ani, SecurityLayer mi-a ocupat destul de mult timp şi încă îmi ocupă cea mai mare parte a zilei, deşi o parte din decizii le luăm, înainte, pe bază de instinct pentru că este cel mai simplu, în momentul în care ai dubii. Am fost învăţat de către un antreprenor român faptul că antreprenoriatul se învaţă şi, cum eu încă sunt destul de tânăr, am acordat prioritate acestui lucru ocupându-mă direct de management general. Însă acest fapt nu mi-a acordat suficient timp pentru mine pentru a progresa şi a mă implica mai mult în cercetarea diverselor proiecte pe care le am în plan. Momentan, am ajuns într-un punct în care compania trebuie să treacă la un alt nivel astfel încât să am toate resursele financiare necesare pentru a cerceta şi pune în practică o serie de proiecte şi să nu mai fiu limitat din această privinţă. În concluzie, pe termen mediu-lung intenţionez să acord, în continuare, mai multă atenţie companiei iar ulterior, după ce ating obiectivele interne ale acesteia, o să mă concentrez mai mult pe cercetare şi proiecte noi. Îmi place foarte mult antreprenoriatul, dar să mă pot implica direct în diverse proiecte ce au legătură cu tehnologia, medicina sau alte ramuri importante este o adevărată relaxare pentru mine şi îmi doresc să fac asta cât mai curând posibil”, a conchis Dănuţ Turmacu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici