- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franks: Contractele bilaterale pentru energie trebuie să înceteze imediat. Companiile de stat trebuie să devină atractive pentru investitori
Contractele bilaterale pentru energie negociate direct de care beneficiază doar anumite grupuri pe cheltuiala populaţiei ar trebui încetate imediat, din moment ce astfel de înţelegeri provoacă numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro în fiecare an, a declarat Jeffrey Franks.
Franks: Contractele bilaterale pentru energie trebuie să înceteze imediat. Companiile de stat trebuie să devină atractive pentru investitori (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)
"Contractele bilaterale ce creează un cadru inechitabil şi de care beneficiază numai anumite grupuri, pe cheltuiala publicului, ar trebui încetate imediat. Cetăţenii români, care sunt ţn ultimă instanţă proprietarii companiilor de stat, pied 175-275 milioane euro în fiecare an numai la Hidroelectrica, din cauza acestor contracte", a declarat duminică şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul misiunii de evaluare a acordului preventiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Prin urmare, este esenţial ca prin reglementare să se garanteze o piaţă stabilă şi protecţie împotriva practicilor abuzive, a adăugat oficialul FMI.
Referindu-se la companiile de stat în general, Franks a afirmat că acestea trebuie să devină suficient de atractive pentru investitorii privaţi, asigurându-se spre exemplu că preţurile reglementate vor dispărea şi că sectorul privat poate deţine pachete majoritare de control, pentru a continua investiţiile cu capital nou.
"Dacă este bine implementat, acest program de reformă va aduce o infuzie substanţială de capital şi de management privat pentru revigorarea acestor întreprinderi. Investiţiile mai mari în sectoare generatoare de creştere precum energia şi transporturile ar putea lansa România pe calea unei creşteri potenţiale şi mai mari", a afirmat Franks.
Hidroelectrica a anunţat în luna decembrie că vor fi reziliate contractele bilaterale de vânzare a energiei "la primul termen posibil".
"Conducerea Hidroelectrica a transmis, la începutul acestei săptămâni, către beneficiarii contractelor bilaterale care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, notificarea privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare, la primul termen posibil, în conformitate cu prevederile legale şi contractuale", menţiona compania.
Directorul general al companiei, Dragoş Zachia, a declarat vineri că Hidroelectrica negociază cu companiile cu care contracte directe de vânzare a energiei electrice creşterea preţurilor de livrare cu 20%-25%, pe care să le aplice retroactiv de la 1 ianaurie, precum şi reducerea cantităţilor livrate cu 10%-20%.
Hidroelectrica a început să încheie contracte directe de furnizare în jurul anului 2000, iar jumătate din acorduri au fost preluingite până în 2018.
Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din ţară, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).
La sfârşitul anului trecut, Hidroelectrica a reziliat contractele directe de vânzare a energiei pe care le avea cu SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov, iar compania Luxten Lightning a renunţat la acord "din motive de imagine".
Problema contractelor directe de vânzare a energiei este analizată şi de Comisia Europene. Vicepreşedintele Comisiei, Joaquin Almunia, declara la Bucureşti la finele lunii octombrie că la nivelul executivului UE sunt analizate contractele Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea au fost încheiate la tarife sub nivelul pieţei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.