- Home
- Economic
- (05.06.2014, 07:29)
- Adrian Robu
Franţa ignoră speranţele Europei de a primi gaze americane, iar Bulgaria sfidează ordinele Bruxellesului
Speranţele Uniunii Europene de a obţine livrări sigure de gaze naturale din SUA prin acordul de comerţ liber transatlantic pentru reducerea dependenţei energetice de Rusia sunt ignorate de Franţa, unul dintre cele mai bogate state europene, care a sugerat că pactul va fi în pericol dacă Washingtonul îşi va pune în aplicare decizia de a amenda cu 10 miliarde de dolari BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză.
Urmărește
792 afișări
Franţa ignoră speranţele Europei de a primi gaze americane, iar Bulgaria sfidează ordinele Bruxellesului (Imagine: Shuttersock)
Impasul subliniază fragilitatea strategiei energetice europene în faţa intereselor naţionale, idee întărită de un conflict între Bruxelles şi Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, şi de Agenţia Internaţională a Energiei, care avertizează că în zece ani Europa riscă să se confrunte cu pene severe de curent şi ar putea pierde controlul securităţii energetice din cauza politicilor haotice.
„Amenda reprezintă o problemă foarte, foarte gravă. Discutăm cu SUA un parteneriat transatlantic. Acest parteneriat comercial poate fi construit doar pe baza reciprocităţii. Nimeni nu-şi poate imagina că reciprocitatea este principiul dacă există o sancţiune de genul acesta. O astfel de pedeapsă unilaterală este complet iraţională“, a declarat ministrul framcez de externe Laurent Fabius, citat de Financial Times.
BNP a fost amendată de SUA pentru că nu a respectat ani de zile sancţiunile impuse de Washington Iranului, Sudanului şi Cubei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
UE încearcă să convingă Washingtonul să se angajeze prin acordul comercial transatlantic aflat în negociere să-i vândă gaze naturale americane, care ar reprezenta o alternativă la combustibilul rusesc, pe care Moscova îl foloseşte ca instrument pentru creşterea influenţei geopolitice.
Citeşte mai multe despre interesele energetice ale statelor UE pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria